Gysergenren, Dracula og Twilight | SRO

Abstract
This assignment introduces us to the horror phenomenon through knowledge about horror in general, the Victorian period, vampires, the film Twilight and the extract from Bram Stoker´s Dracula. Vampires has existed since the beginning of dawn, and there is no doubt, they have gone through a huge development from the first shadings in caves and graveyards to today´s gothic fiction literature. Vampires has always been a symbolized with sex, because of their sexual instinct, and that part is represented in both stories.

Indledning
I denne opgave er der fokus på gyseren som genre, hvad den indebærer og hvordan den egentlig kom til verden. Både i analysen af tekstuddraget Dracula og filmanalysen af Twilight, er der fokuseret på hvordan vampyren er fremstillet, og dets seksuelle drifter. Da Dracula udkom i 1897 skabte Bram Stoker ud fra flere myter om vampyrens lyst til sex og sult efter menneskets safter. Op igennem tiden har vampyren fået en anden og mere blid rolle i litteraturen, i nutidens litteratur kan det lade sig gøre at være kæreste med en vampyr, hvilket slet ikke kunne lade sig gøre, da vampyrfænomenet blev opfundet. Netop det at være kærester med en vampyr og indlede et kærlighedsforhold er noget af det som Twilight tager fat i. Beskrivelsen og opfattelsen af vampyrer er forskellige i ”Twilight” og ”Dracula”, hvilket der bliver taget udgangspunkt i, i opgaven. Selvom vampyren har været igennem en slags forvandling, er dets drifter og seksualitet stadig noget af det som bliver kendetegnet ved en vampyr i nutidens litteratur. Selvom vampyrer er et monster, opstår der ofte en form for sympati og empati overfor monsteret, hvilket især skildres i Twilight.

Indholdsfortegnelse
Abstract 1
Indledning 1
Gyser genren og den victorianske periode 1
Det der gør gyser til gyser 1
Horrorfilmens genrekarakteristika 2
Den victorianske perioder 3
Dobbeltgængeren 4
Freuds dobbeltgængermotiv og ”das Unheimliche” 4
Stokers Dracula 5
Tekstanalyse af Dracula 5
Drifter og seksualitet 7
Catherine Hardwicke´s Twilight, af Stephenie Meyer 7
Edwards splittelse 8
Drifter og seksualitet 9
Seerens empati for monsteret 10
Konklusion 11
Litteraturliste 12
Eventuelle bilag 13

Uddrag
DEN VICTORIANSKE PERIODER
Gyser genren er en anderkendt og ældre genre som blev udbredt under den victorianske periode i England, og varede fra 1837-1901. Borgerskabet var periodens kulturbærende klasse, som gjorde at god arbejdsmoral, pligtfølelse, selvstændighed og økonomisk rationalitet blev fundamentet for hvordan den enkelte skulle opføre sig, og dermed blev den lystbetonet adfærd, især den del der indebær det seksuelle, forkastet. I denne periode forsøgte man at afvise eksistensen af kønsdrift hos kvinder, og ikke mindst bekæmpe den omtale og diskussion af kønslivet i kunst, litteratur m.m.

---

TEKSTANALYSE AF DRACULA
I tekstuddraget bliver vi som læseren hevet helt ind i Jonathans tanker og ikke mindst hans følelsesregister. Det første vi får at vide er, at Jonathan føler sig enormt søvnig, men var blevet advaret af Grev Dracula om at sove. I hans dagbog beskriver han, at have set 3 kvinder: ”Two were dark, and had high aquiline noses, like the Count, and great dart, piercing eyes that seemed to be almost red when contrasted with the pale yellow moon.” Vampyrkvinderne er med til at skabe atmosfæren af angst, gru og skræk, da man hverken kan kontrollere det eller beskytte sig imod dem. Jonathan bemærker, at kvinderne ikke kaster skygger, forsvinder ud I ingenting og virker dyriske når de slikker sig omkring læberne.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu