Grundlovstalen | Analyse | Pia Kjærsgaard

Indholdsfortegnelse
Præsentation
Analyse af indhold
Analyse af form af form
- Disposition:
- Appelformer:
Argumentation
- Vurdering:

Uddrag
Præsentation
Grundlovstalen er holdt af Pia Kjærsgaard i anledning af grundlovsdag d. 5. juni 2013 på Lykkesholm Slot

Analyse af indhold
Ved analyse af indholdet vil der være anvendt ciceros pentagram

Det er afgørende for Pia Kjærsgaard, taleren, at være i besiddelse af modtagernes troværdighed, idet hun har til formål at føre sit budskab frem.

Troværdigheden bliver skabt forud såvel som under talen, hvor hun som afsender bliver mødt med en forventningsetos, på baggrund af det hun har præsteret inden talen, af tilhørerne.

Dertil er det også vigtigt for hende at vurdere, hvordan hun kan skabe en god kontakt til tilhørerne, således at hun kan skabe en situationsetos, hvor tilhørernes troværdighed af hende afhænger af selve fremførelsen af talen.

Det er blandt andet også igennem øjenkontakt med publikum, for at undgå at miste tilhørernes interesse.

Pia Kjærsgaard har et klart emne i talen, der lægger linjen for talen hele vejen igennem. Pia Kjærsgaard afholder en politisk tale, hvor formålet først og fremmest er at vinde tilslutning for hendes og Dansk Folkepartis værdipolitik.

Hun siger meget tidligt i talen ”Grundlovsdag er velegnet til at gøre politisk status ... I dag står jeg her som Dansk Folkepartis værdiordfører.”

Her sætter hun rammen for emnet og siger ”I virkeligheden er al politik værdipolitik”, hvortil underemnerne bliver kritisering af regeringens værdipolitik, samt at klargære Dansk Folkepartis værdipolitik på tilsvarende områder.

Især snakker hun om udlændingepolitik, forholdet til EU-værdikampen og håndtering af ældre.

Grundlovsdag er en formel situation, hvor politiske omstændigheder på det pågældende tidspunkt, og et vælgermøde lå til grund for Pia Kjærsgaards måde at tale på.

Hun behandlede især en række problemer hos regeringens måde at føre politik på. Derigennem kunne hun altså tilpasse sin tale til den retoriske situation, hvor hun havde muligheden for at påpege en række påtrængende problemer.

Pia Kærsgaard taler meget klart til befolkningen, hvilket især ses da hun siger ”Jeg kan kun opfordre alle til at engagere sig i den kommende valgkamp til kommuner og regioner” Igennem hele talen snakker hun om regeringens ringe håndtering af flere problematiske politiske omstændigheder, men det er ikke rettet til regeringen som modtager.

Derimod er det derigennem hun vil påvirke vælgerne til at skabe en større interesse omkring Dansk Folkeparti.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu