Frihed er det bedste guld | Analyse | Poul Erik Tøjner

Indledning
Duften af nylavede popcorn, som fylder munden med salt og knaser på tungen og duften af nyslået græs i en kæmpe tribune fyldt med lalleglade fodboldfans, er få beskrivelser af min barndom.

Min barndom har nemlig ikke være fyldt med kedelige og endeløse ture på museer, hvor det eneste man tænker på i flere timer er, hvornår vi kommer ud og videre med livet.

Jeg har altså aldrig haft det store kendskab til kunst, og derfor aldrig tænkt over hvad kunst egentlig er for en størrelse.

Efter at have læst Poul Erik Tøjners uddrag fra artiklen ”frihed er det bedste guld” har mit syn på kunsten ændret sig.

Samtidigt har jeg set på Balthus´ maleri ”Dreamning Thérèse”, som bekræfter mig i, at der skal meget til for at provokere mig.

Uddrag
Blev der lagt låg på mig i forhold til min rolle som gymnastik træner, så tror jeg ikke, at det ville være det hele værd for mig.

Jeg elsker at kunne videregive min viden og passion for gymnastik til børnene, og hvis jeg ikke kunne det, så tror jeg på, at jeg ville blive en meget dårligere træner.

Det samme ville ske for en kunstner, hvis han/ hun også skulle lægge låg på sig selv. Kunstneren får altså ikke mulighed for at udfolde sin kreativitet til det fuldeste.

Safe spaces er sikre steder, hvor der ikke er noget, som kan krænke en. Trigger warnings er advarselsskilte, som stopper folk fra fx et rum, hvor noget for nogen kan virke krænkende.

Safe spaces og trigger warnings er med til at stoppe kunsten. Hvis der overalt var safe spaces og trigger warnings på fx et museum

vil det nok stoppe folk i at løbe den risiko, der kan være forbundet med det næste rum eller udstilling, fordi folk simpelthen er blevet for bange.

Folk er blevet for nærtagende og sensitive og det kan være med til at gøre, at kunsterne vælger den mere sikre vej, så deres værk netop kan blive udstillet i safe spaces.

Er det fair overfor kunstnerne, at de skal lægge låg på sig selv, bare fordi andre er blevet for bange? Poul Erik Tøjner skriver også ”

#MeToo har afdækket et fuldkommen uacceptabelt mønster mellem kønnene i det sociale rum” og med det mener han, at bevægelsen kan være noget så god

men også sætte en stopper for kunsten. Sætte en stopper for det fuldstændig magiske og pragtfulde kunsten kan, vil være en ærgrelse for mange.

Forestiller jeg mig et træ, har træet utallige grene og for enden eller midt på hver gren, kan der udspringe en kvist. På kvisten kan der så være en knop, og ud af den knop udspringer der et blad.

På samme måde kan kunsten beskrives. Kunst er ikke kun stammen på træet, men også alle grenene og kvistene. I lighed men det kan kunst både være malerier, skulpturer, film osv.

Man forbyder ikke undertøjs reklamer eller de gamle græske skulpturer, som for eksempel ”kleobis og biton”, der står som moderjord har skabt dem.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu