Indledning
Hvad vil det sige at være normal? Findes der en normal person? Alle mennesker er vel normale inden for enten den ene eller den anden kategori, måske er du lige lidt lavere end det normale og har den mest unormale hårfarve

men til gengæld læser du til pædagog, altså den mest normale uddannelse i Danmark og har den mest normale øjenfarve. Er du så normal eller unormal? Og er grænserne for normaliteten blevet for snævre?

Uddrag
Halloween er den mest hyggelige uhyggelige højtid, aftenen handler mest af alt om børn der klæder sig ud med uhyggelige udklædninger for at gå en tur og tigge om slik i nabolaget.


Men når psykisk syge mennesker bliver stigmatiseret og puttet i bås med morderne i Hollywoods uhyggeligste gyserfilm, er højtidens uhygge alligevel gået for langt.

Jeg er helt enig i Lasse R. Gammelgaards vigtigste pointe fra sin artikel Krænkende kostumer fra d. 24. oktober 2019: det er okay at klæde sig ud som en karakter fra en film, f.eks.

Jokeren fra filmen Suicide Squad, men at klæde sig ud som en såkaldt psykisk syg person med f.eks. skizofreni, PTSD eller personlighedsforstyrrelse er dybt godnat.

I mange gyserfilm er morderen psykisk syg, de bliver til uvirkelige overdrevne figurerer, men med en virkelig diagnose.

De mennesker der i virkeligheden har diagnoser som f.eks. skizofreni bliver sammenlignet og stigmatiseret pga.

Hollywood filmenes overdrevne fremstillinger. Dette bliver heller ikke bedre af, at udklædningsbutikkerne vælger at lave udklædninger der skal forestille psykisk syge i spændetrøjer.

Som Gammelgaard selv skriver: ”Ingen af udklædningerne har ret meget til fælles med psykisk syge personer i virkeligheden. De mimer snarere gyserfilmenes portrætteringer af sindssyge karakterer.

Der sker altså en glidning fra at ville skildre specifikke filmfigurer til i stedet at henvise til befolkningsgrupper med diagnoser.”.

Gammelgaard råder i sin artikel sine læsere til at lade vær med at købe udklædningerne, men pointere også, at det bør være butikkerne selv der tog ansvar og lod vær med at sælge udklædninger, der stigmatisere psykisk syge.

Jeg vil påstå, at man kan inddele normalitet i nogle underkategorier og, at der dermed findes tre forskellige slags normalitet, den første værende den sociale normalitet.

Er det normalt at give en fremmed et kys på kinden ved første møde? I Danmark vil det blive opfattet som en meget unormal adfærd, men hvis man tager til de sydamerikanske lande som f.eks. Brasilien hvor det er det mest normale i verden for dem.