Indledning
Filmen Hvidsten Gruppen er en dansk spillefil, der blev udgivet 1. marts 2012, den er blevet instrueret af instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis. Filmen er produceret af Regner Grasten Filmproduktion, og det en autentisk modstanderfilm, som hører ind under genren for drama- og krigsfilm.

Hvidstengruppen bestod af familien Fiil og lokale fra en lille by nord for Randers, gruppens opgave var at hjælpe de britiske styrker med at fragte våben og agenter til Randers.

Gruppen opstod da lægen Thorup kom til Marius og Gudrun, og gav dem en mulighed for deltagelsen af en modstandergruppe, Marius skulle nu finde nogle medlemmer, og give en tilbage melding, og dernæst fandt Marius nogle medlemmer.

Filmen hører ind under genren for fiktionsfilm, også selvom den er autentisk, men fordi der ikke bliver brugt de rigtige personer, vil det dermed være en spillefilm og ikke en dokumentar.

Dog fremgår der et autentisk lydklip, om Buhls tale d. 2. september 1943, omkring Danmarksbesættelse af nazityskerne, også nogle af de steder filmen bliver optaget, som f.eks. Hvidstenkro, er også med til at gøre det autentisk. Filmen foregår historisk kronologisk, hvilket gør at man som seere, for en viden om hvordan det gik modstandsgruppen under besættelsen af Danmark.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Filmen kan perspektiveres til sangen om hvidsen kro, som er skrevet af Lars Lilholt, da sangen fortæller hvordan det foregik den gang.

Den fortæller kronologisk om hele Hvidsten kros historie, præcis ligesom filmen, og der bliver også brugt citater fra filmen i sangen, men man ville også kunne perspektivere til drengene fra Sankt Petri, da det også var en modstandergruppe under 2. verdenskrig, ligesom hvidstengruppen, det var også en gruppe der ville gøre alt for at sabotere tyskerne.

Man bare danne mange ligheder fra de to film, fordi de begge er fra perioden under 2. verdenskrig, og det er begge modstanderfilm.

Der er mange temaer man kan koble på filmen, men nogle af temaerne fremtræder mere end andre.

Civil ulydighed bliver tydelig gjort, gennem de mange scener, og viser at gruppen ikke vil finde sig i at blive undertrykt af udefrakommende, og det gør de ved at oprette Hvidsten gruppen, man kan også koble friheden til civil ulydighed, da retten til at ytre sig ikke burde blive straffet, som det bliver vist i filmen.

Man ser også en kønsopdeling blandt Fiil familien og hvem der er med i gruppen.

Man ser det tydeligt i starten, hvor Gudrun står i køkkenet sammen med hendes piger, og Marius sidder sammen med de andre mænd, men man ser også at gruppen kun består af mænd, da det er det stærke køn, men Som tidligere nævnt, er Gerda med til at trodse det heteronormative, ved at løbe ud til nedkastningerne.