Fedme i Amerika | Opgave | 10 i karakter

Problemformulering
Fedme er et stigende problem i USA, hvad er årsagen til dette problem?
Hvilke konsekvenser kommer med fedme og overvægt hed?
Er det nødvendigt for det offentlige og private at tage initiativ?
Kan overvægt være en naturlig følge?

Indledning
Fedme er ved at blive en global epidemi, som efterhånden er begyndt at hærge det samfund vi lever i. USA er det hårdest ramte land, men resten af verden følger godt trop, da flere og flere mennesker erklæres for svært overvægtige.

Problemet om denne epidemi er derfor blevet et meget omdiskuteret emne, som danner baggrund for en lang række diskussion om, hvorvidt vi kan bryde denne epidemi.

Hvad er overhovedet årsagen til denne epidemi, og hvilken konsekvenser medfører den. Disse spørgsmål vil blive diskuteret i denne opgave.

I opgaven ville hele denne fedmeproblematik blive sat i et større perspektiv. Der vil være en redegørelse for udviklingen i den amerikanske sundhedstilstand, med et særligt henblik på følgesygdomme af overvægt.

Herefter vil der forekomme end undersøgelse af de initiativer, som bør tages fra den offentlige, såvel som fra den private side.

Til sidst vil der komme en diskussion, om hvorvidt overvægt er en naturligt følge af livstilen i det moderne samfund.

Indholdsfortegnelse
Problemformulering
BESVARELSE
- Indledning:
- Det senmoderne samfund i dag
- USA som knudepunkt
- Konsekvenser af overvægt og fedme
- Overvægt som naturlig følge:
- Konklusion

Uddrag
USA som knudepunkt
USA er det klart hårdest ramte land når man snakker om fedme. Landets gennemsnitlige BMI er blevet tredoblet i perioden 1990-2010.

Samtidig er USA et klart eksempel på hvordan det moderne samfund hænger sammen. Lang og stillesiddende arbejdsdage gør det uoverskueligt at handle ind og lave med når først man er kommet hjem.

Her giver fastfoodindustrien en hjælpende hånd. Det er billigere, hurtigere og nemmere at få fat i end nogensinde før.

Bare McDonald’s har hele 14,339 restauranter i hele USA, og med yderligere 22,000 i resten af verden.

McDonald’s er derfor den førende kæde inden for fastfood. ”mindst 86 procent af alle voksne amerikanere vil være overvægtige eller fede inden år 2030”.

Dette er rimelig skræmmende at tænke se på. I dag er ca. 65% af alle voksne i USA overvægtige eller fede. Det vil altså sige at procentdelen vil stige med 20% på kun 20 år.

Årsagen kan som sagt være manglende tid og energi, og det er derfor nemt lige at tage et smut forbi den nærmeste fastfood restaurant.

Denne tendens kan fortsætte i lang tid, og så ender det med bare at blive en vane. Det er så nu det begynder at blive farligt.

Man begynder at spise ikke fordi man har brug for mad, men bare fordi man synes det smager godt. Det er her en anden årsag kommer i spil. Manglende selvkontrol.

Konsekvenser af overvægt og fedme
Der er mange konsekvenser ved fedme, både samfundsmæssigt og personligt.

På et personligt plan skader fedme specielt socialt, og psykologisk, fordi overvægtige ofte bliver sat over for en masse fordomme, fx karakteriseres de som dovne, dumme og grimme.

Fordomme som disse er blandt andet skyld til at fedme for folk til at føle sig skidt tilpas, og at mange tykke børn bliver mobbet i skolen, og finder det svært at tilpasse sig socialt, i forhold til slanke børn.

Følgesygdomme er der også en masse af når man kigger på overvægt. Diabetes, forhøjet blodtryk, forstyrrelser i blodets fedtstoffer og tidlig åreforkalkning er kun en håndfuld af de mange sygdomme, som fedme kan medføre.

Changen for kræft og blodpropper bliver også forøget kraftigt. Andre ikke livstruende konsekvenser, kan være menstruationsforstyrrelser og sterilitet.

Fedtvævets evne til at producere kønshormoner holder op med at fungere. Dette er som sagt ikke livstruende, men kan for nogen mennesker nedsætte livsværdien en hel del.

Dette vil derfor gå ind og påvirke negativt psykisk. WHO mener der skal gøres noget ved dette problem for at kunne forøge livsglæden for overvægtige.

De foreslår at man i den vestlige verden bruger mellem 2%-8% af de samlede sundhedsudgifter på at bekæmpe fedme. Dertil kommer udgifter som følge af manglende arbejdsevne, for tidlig død og invalidepension.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu