Erna og Ewan | Noter Analyse | Peer Hultberg

Indledning
Definitionen på at være en mand baseret på evne og adfærd har været varierende. Nogle ser mandighed for være mænd som at handle påtrængende og tåbelig, hvorimod andre ser det at være en mand som et stærkt og modigt individ.

Denne sidstnævnte version af en mand er den, som de fleste mænd søger at være, men som ikke er den mest accepterede version af manddom.

Mænd overholder visse normer og regler, og allerede fra barndommen får man at vide, hvad der er acceptabelt og godkendt af samfundet.

Disse ting kommer til udtryk i Hans Otto Jørgensen ”Erna og Ewan” og ”Naturligvis undrede det ikke…” af Peer Hultberg. Disse to tekster handler om de forskellige syn på mænd.

Uddrag
Ewan og Erna er de to hovedpersoner i novellen, og allerede i de første linjer får man en fornemmelse af, at tingene ikke er så harmoniske, som de straks foregiver være. ”

Ewan var en anelse pluskæbet, Erna en skønhed.” Ewan står i en slags modsætningsforhold til Erna. Han ryger Cecil, hvorimod Erna ryger Prince.

Man får ikke så meget information at vide af hende, men dog bliver hun beskrevet som en kvinde, der har styr på tingene og godt kan lide at gå i op sig selv og sit udseende. ”

Han havde ingen absolut mening om nogen ting. Igen ambitioner.” Ewan bliver beskrevet som en meget stille type, der tager livet som det kommer.

Ewan virker ikke til at være specielt glad for Erna, men han er dog fysisk tiltrukket af hende. ”Ewan havde egentlig altid syntes, det var lidt fjollet at sidde på skødet af hinanden, (…) og det hun, gjorde med tungen altså virkelig, det kunne han ikke stå for” .

Det yderst bemærkelsesværdig ved Ewans karakter er hans svaghed og holdningsløshed. Han virker desuden opgivende, og medløber- agtig

hvorimod Erna virker til at være initiativtageren. Rollefordeling virker lidt absurd, da det normalt er manden der er initiativtageren.

Efter at Erna og Ewan er blev introduceret for læseren, udvikler deres forhold sig meget hurtigt: ”Ewan havde næppe set sig om, så blev han præsenteret for familien”

Det ser ud til, at tingene går lidt for hurtigt for Ewan, men han får dog ikke sagt fra. Han virker meget passiv og det ser ud til at det er Erna der tager styret i forholdet og da han blev præsenteret for familien Lykke

kommer han til at handle efter ”den store Lykke.” Lykke er en dominerende mand, der ved, hvad han vil på den måde kommer Ewan til at stå i kontrast til Lykke.

”Ewan så længselsfuldt efter huset, da sønnerne viste bilerne frem. Det var Scania Vabis. De kørte langtur til Italien.” Igennem teksten ses der hvordan ”den store Lykke” har præget hans familie til at lave det som han ønsker.

Der er ingen selvstændighed at spore hos sønnerne og på samme måde får ”den store Lykke” Ewan ansat i byen med en servicestation.

Da Erna bliver gravid, havde Ewan ingen anelse om det indtil: ”Lykke kom og gratulerede.” Ewan bliver første informeret af hans svigerfar at hans kæreste er gravid. Sætningen viser tilstanden mellem Erna or Ewans forhold.

”De skulle have brændstof, jo, Lykkes biler, olieskift og eftersyn.” Kærlighed mellem Erna og Ewan har brug for brændstof så forholdet ikke dør hen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu