Er reality-tv public service | Dansk Essay | 12 i Karakter

Indledning
Finansloven er samfundets svar på hr. og fru Danmarks husholdningsbudget. Pengene til Finansloven kommer fra vores allesammens skatte- og afgiftsbetalinger, og derfor er det i sagens natur relevant for enhver

hvordan pengene fordeles. Hvert år modtager Danmarks Radio finansiering til at udøve public service, men er det nu også public service, som vi får for vores skattekroner?

Dette spørgsmål rejser Anders Storgaard, formand for Konservativ Ungdom, som mener, at skatteydernes penge ikke skal gå til endnu en reality-serie, der ifølge ham absolut intet har med public service at gøre.

Per definition ligger en tv-serie som Øen måske under kategorien reality. Men er det ikke dels en snæversynet og dels en borgerlig tilgang til, hvad public service skal dække over?

Indholdsfortegnelse
Reality-tv illustrerer vores historie, vores samfund og vores nutid
Modsvaret til den navlebeskuende Anders Storgaard

Uddrag
Journalisten Nikola Nedeljkovic Gøttsche kommer med et modsvar til Anders Storgaard i sin tekst fra Information den 17. januar 2019, hvori han kritiserer modpartens synspunkter.

Han mener, at mange realityprogrammer er mere indsigtsfulde og oplysende end æggehovedspekulationer.

Tilmed siger han: ”KU-formanden fremhæver Deadline, Detektor og Debatten, som prisværdige DR- produktioner

men bare fordi realitysatsningerne ikke er strøget i pressefolder og bundet i stramme slipseknuder betyder det ikke, at genren er intellektuelt indholdsløs” (s. 1, ll. 18-21).

Men det ene program udelukker ikke det andet. DR har vel grundlæggende også til opgave at spejle diversiteten i den danske befolkning og ikke kun tiltrække intellektuelle personer med programmer som Deadline, Detektor og Debatten.

Den navlebeskuende Anders Storgaard tager derfor ikke højde for mangfoldigheden og diversiteten. Desuden ser Nikola Nedeljkovic Gøttsche helt anderledes på programmet Øen.

Han mener, at programmet giver seeren anledning til at overveje, om mennesker har et medfødt etisk kodeks og overveje almene højtravende spørgsmål.

Endvidere har Nikola Nedeljkovic Gøttsche en central pointe omkring værdien af reality- tv. Han hævder:

”Der er større værdi i at diskutere diverse realitydeltagernes tankerækker og handlemønstre, end der er i råt at æde ord fra en eksperttype, der toner frem på skærmen” (s. 1, ll. 34-36).

Dette må antages at være en holdning, som han ikke står alene med, i og med realityprogrammerne har tårnhøje seertal sammenlignet med andre public service-programmer.

Af den årsag er det formentlig en nødvendighed at producere forskellige former for public service, der også dækker over reality, hvis DR fortsat skal nå ud

til den brede danske befolkning og ikke kun til de intellektuelle og samtidig hamle op med den øgede konkurrence fra andre kommercielle medier.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu