Er du mors lille dreng? | Psykologi opgave

Opgavebeskrivelse
1. Præsentér Jørn, Bjarne og Anni, samt institutionen Betesda.
2. Redegør for Eriksons psykosociale teori med de otte stadier, krisen, to slags udfald
3. Find situationer der illustrerer begreber fra teorierne om tilknytning og omsorgssvigt.
4. Er Jørn mors barn eller samfundets barn?

Uddrag
Harlow:
Harlow testede betydningen af berøring og kontakt. For et barn er det meget vigtigt at have tryghed og varme. En almindelig situation for det kunne være en mor og hendes barn. Det er der, der skal være den her tryghed. Hvilket man ikke kunne sige at Anni gav Jørn, men derimod var det mere pædagogerne som gav Jørn en tryghed, selvom det var svært, da de var så mange forskellige pædagoger.

Spitz:
Hvis ikke børn får den kontakt de har behov for, kunne de udvikle en spædbarnsdepression. Det var ikke nok at børnene fik mad og drikke, men de skulle også have kropskontakt. Så hvis ikke de havde en mor mere, skulle der være en som var ”stand-in” for barnet, så ikke de udviklede det her spædbarnsdepression.

Da Jørn ikke har haft meget af kropskontakten, vil han kunne have udviklet en spædbarnsdepression. Han fik ikke den moderlige kontakt fra hans mor eller far. Jørn blev for det meste passede pædagogerne, men det var ikke nok, da det ofte var forskellige pædagoger, og ikke ville være den samme person, som han kunne blive tryg ved.
Tilknytningsmønstre:
Et barn knytter sig ofte kun til ét betydningsfuldt bånd, oftest er dette til moderen. Hvis man kigger på Jørn ville han nok have en usikker tilknytning. Det kunne f.eks. være at han undgår tilknytning, fordi han helt som spæd blev afvist af sine forældre, da han prøvede at knytte sig til dem. Og derfor er han begyndt at skjule sig inden i sig selv.

Fysisk og psykisk omsorgssvigt:
Både Bjarne og Anni viste fysisk og psykisk omsorgssvigt overfor Jørn. De kunne slet ikke læse de forskellige signaler, som Jørn sendte dem. Det eneste de troede han skulle var sove, også engang imellem spise lidt mad. De viste ikke særlig meget kærlighed for ham, men var der kun hvis det var yderst nødvendigt. Nogen gange kunne der godt blive snerret lidt af Jørn, hvis ikke han stoppede med at græde. Så derved har de både omsorgssvigtet ham fysisk og psykisk.

Negativ social arv:
Bjarne har foresat den negative sociale arv. Han mor var en alkoholiker, og det var også derfor at Bjarne blev fjernet fra hende. Nu er Bjarne selv alkoholiker, og har mange af de samme problemer som hans mor.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu