Eksamenssæt 18. maj 2017 – Essay om Gys i kunsten – “Vampyrer – praktisk og kritisk” af Geert Hallbäck, år 2000 – Karakter 10

Opgavebeskrivelse
Skriv et essay om gys i kunsten.
Dit essay skal tage udgangspunkt i Vampyrer – praktisk og kritisk (tekst 3) og undersøge, hvorfor vi fascineres af gys i kunsten.
Inddrag eksempler fra fx film og litteratur.

Indledning
Du kender det nok selv - nu er der igen glokø på motorvejen. Der er sket et uheld. Radioen bevidner om en spritbilist, der har ramt en anden bil i siden, og nu er begge biler endt i den nordgående side af autoværnet. Indtil videre er intet bekræftet om ofrenes helbredstilstand. Så sidder man pludselig sydgå-ende i det moderne menneskes bud på en 1960 Fiat 500. Forhåbentligt på vej til autoreparation, for med den her hastighed kan kun alting være i vejen. En-delig bliver det vores tur til at se efter om radioen virkelig taler sandt. Ja, det er vel derfor folk ikke vil bevæge sig, ikke?

Uddrag
Det er nok ikke som konsekvens af naturen, at mennesket opsøger følelsen af ubehag og spænding. Alle dyrs urinstinkter drager dem bort fra fare, eller fungerer som forsvar når skaden er sket, men alligevel finder mange sig tiltrukket af gyserfilm.

TV’et spytter information og viden ud, men fra sofaen griber jeg ud efter fjern-betjeningen. Jeg må erkende at den er uden for rækkevidde, så jeg strækker mig efter den, velvidende hvor dovent det er at blive misfornøjet over.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter