Det forsømte forår | Noter Analyse | Hans Scherfig

Indledning
Kapitel 1: Den ældre mand med guldbriller, spiste mange maltbolsjer. Han boede på Classensgade. En af spiste han et maltbolsje, som var meget bittert og smagte af metal.

Han fik det dårligt, og han blev kørt væk af en ambulance. Lidt efter han ankom på hospitalet døde han.

Hans sidste forståelige sætning var noget angående maltbolsjer og sætningen: ”Agnosco fortunam Cartaginis, som lægen oversatte til: ”Nu skuer jeg grant Karthagos skæbne.

Kapitel 2: Den ældre herres lig og maltbolsjer blev undersøgt. Selv fabrikken og butikken, hvor maltbolsjerne blev lavet og solgt, blev tjekket, men der var ingen tegn på, at det var bolsjerne der myrdede ham.

C. Blomme levede et normalt liv uden gæld, pengeafpresning, trusler eller andet. Hans død på Langelinie var mystisk og gådefuld.

Politiet fandt heller ikke frem til en forklaring. Og så blev lektor C. Blomme, Latingrammatik lærer begravet.

Uddrag
Kapitel 13: De snakkede om Blomme. De snakkede om alle de gode ting, og hvordan han var som menneske.

Til sidst startede de en diskussion om hans død. Diskussionen var ført af læger, jurister, pædagoger, psykologer. Og også morderen deltog i den alvorlige diskussion.

Kapitel 14: Man var nået til kaffe og sad i de gamle slæng og talte sammen om skoleminderne. Pastor Nørregaard-Olsen kan ikke lade vær med at holde en tale.

Han starter på en improviseret tale, hvor han snakker om bardommen. Han forestiller sig at man kunne få den tilbage. Hvordan vi kunne tvinge naturen til at give os den tilbage. Barndommen var himlen.

Kapitel 15: Der bliver beskrevet hvordan livet som barn er. Hvordan vækkeuret ringer ude i mørket. Hvordan en stemme råber ”Men så skynd dig dog op! – råber en stemme. – Den er over halv.

Du kommer for sent!”. Så starter man ud med matematik. Hver morgen møder man på samme tidspunkt de samme mennesker.

Gennem våde gader tramper 200 drenge. De slæber deres lærdom med sig i tasker og mapper og rygsække. Nogen har smørrebrød i hånden.

Kapitel 16: Disciplina Solerti Fingitur Lingenium står der i bronzebogstaver over skolens klassiske facade. Det betyder noget i retningen af, at øretæver er godt for den åndelige udvikling.

Der bliver beskrevet hvordan rektor tager sine buttede hænder og give børnene lussinger, hvis de kommer for sent.

Mikael Mogensen smadrede en gang en rude, og han fik samme tur. Ovenikøbet fik han en regning på 2 kroner og 50, som hans far med mange udgifter i forvejen måtte betale.

Kapitel 17: Skolen er en verden for sig. En lille isoleret afskåret verden uden forbindelse med den store omgivende verden. Ude i verden sker der store ting.

Krig og revolution. Men i skolens lille samfund går tingene stille og roligt og uforstyrret. Hvordan den tykke Thygesen blev mobbet, fordi han var tyk.

Selv Cæsar drillede ham. Han var endda lærer. Men alligevel sad han ved katederet med hans bolsjer og hans notesblok.

Kapitel 18: Der bliver beskrevet hvordan man går om morgenen, og man puffer til hinanden, så smørrebrødet sommetider ryger ud af hånden.

Hvordan to er oppe at slås og folk står rundt omkring dem i en ring, og støttede dem med tilråb som ”Tvær ham ud!” ”Stik ham en blodgumme!

Kapitel 19: Matematik, det er dagens farligste afsnit. Den frygtindgydende lærer ”Aben” var en lille ond mand. Når man går forbi ham, trækker man altid til siden.

Heldigvis var han gymnasielærer, og man håbede på at han dødede inden man kom så højt op. En dag kommer Aben ind og Thygesen har ikke lavet sin matematik ordenligt.

Aben kigger ondt på ham, og han får nogen slag i nakken. Undervisningen fortsætter derefter.

Kapitel 20: Alle børnene er vilde når de får fri. Efter en lang skoledag, kan de bare løbe ud af udgangen og puffe og daske til hindenden, mens de stille og roligt kan gå hjem og lave deres lektier og forskellige opgaver.

Dog er en person anderledes. Det er drengen Hurrycane. Han bliver hentet af sin far. De er finere end andre. Hans krave er beskidt og faren bliver sur, og han siger at det kan han gå hjem og fortælle sin mor og bede om forladelse.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu