Den europæiske imperialisme | Historie

Indledning
Europas globale ekspansion foregik fra året 1870 helt frem til 1914. Denne ekspansion var en slags politik der handlede om, at magthaverne for et land forsøgte at undertrykke og udbytte andre lande i form af økonomiske, politiske og ideologiske forudsætninger.

Derfor har jeg valgt at skrive om de relevante forudsætninger og motiver bag imperialismen for at få et indblik i, hvad der skabet denne ekspansionspolitik, og hvilke historiske faktorer der spillede ind.

Indholdsfortegnelse
De teknologiske forudsætningerne for imperialismen
De økonomiske forudsætninger for imperialismen
Civilisations projektet

Uddrag
Imperialismen havde en del forudsætninger med sig og det var blandt andet nyere udviklede teknologiske forudsætninger eller industrialiseringen. De teknologiske forudsætninger kom blandt andet fordi, at kommunikationen mellem Europa og de andre verdensdele havde været virkelig sløv og besværlig indtil midten af 1800-tallet.

Der blev senere hen i 1800-tallet udviklet transportmidler som jernbaner og dampskibe og et moderne kommunikationssystem for at gøre det muligt, at sende varer, ordrer og informationer ud til andre dele af verden.

Suez kanalen var en åben kanal som blev dannet i 1869 i Egypten og som åbnede nye direkte sejlruter, der formindskede afstandene på de lange rejser til Asien og Stillehavets kyster.

Panama kanalen blev dannet i 1914 i Panama og denne kanal havde samme funktion som Suez kanalen og den forbandt også Stillehavet og Atlanterhavet. Ved at afstanden blev formindsket via de to kanaler, blev omkostningen også en del lavere, og dermed var det en relevant teknologisk forudsætning da det var en nyere udviklede måde at komme igennem på.

En anden vigtig forudsætning for imperialismen var våbenindustrien.

Denne forudsætning gav stor betydning til imperialismen fordi, at europæerne førhen havde givet Afrika en masse skydevåben som betaling for de slaver de medbragte til Amerika. Der skete dog en drastisk teknologisk udvikling i Europa.

Europæerne fik skydevåben som rifler, bagladegeværer og maskingeværer som gjorde det muligt for europæiske lande at vinde over stormagter som var bevæbnet med de traditionelle våben de førhen havde fået, og dermed var denne forudsætning vigtig da europæerne kunne dominere over udbredte landområder med store befolkninger på grund af deres nyere udviklet våbenindustri.

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her