Cigaretafgift | Prisdannelse | International økonomi

Indholdsfortegnelse
Redegør for de overordnede årsager til, at det offentlige pålægger afgifter på goder.
Redegør for de grundlæggende årsager og tanker bag at hæve cigaretafgiften med udgangspunkt i bilag 1.
Tegn et udbuds- og efterspørgselsdiagram, hvor du forklarer, hvad det offentlige får ud af at pålægge afgifter, kommenter i den forbindelse på begrebet dødvægtstab.
Illustrer i et udbuds- og efterspørgselsdiagram, hvordan den øgede cigaretafgift vil påvirke forbruget.
Med udgangspunkt i bilag 2 bedes du forklare, hvordan meget høje cigaretafgifter kan blive dyrt for samfundsøkonomien.
Undersøg med udgangspunkt i bilag 3 og 4, hvilke faktorer der inddrages i beregningsgrundlaget for fastsættelsen af afgiften på cigaretter samt effekten på provenuet ved prisændringer.

Uddrag
Når man fastsætter afgiften på cigaretter, ser man på forbrug, grænsehandel og priserne. Ifølge bilag 3 er der på cigaretter og tobak en forbrugselasticitet på -0,4%, hvilket vil sige, at hver gang prisen stiger med 10% på cigaretter, så vil forbruget falde med 4%. Grænsehandlen i Tyskland siges at stige med 23 millioner stk.

For, hver enkelt krone, at prisen stiger i Danmark. Som det ser ud nu handler danskerne ikke meget tobak i Tyskland, men det ses på beregninger, at dette vil ske, hvis prisen pr. pakke stiger med mere end 4 kr., hvilket svarer til 10%.

Hvis prisen stiger, mister Danmark også en del omsætning fra både danskere og udlændinge, som handler deres cigaretter i Danmark. Lige nu bliver der ca. Købt 100 millioner cigaretter i Danmark, men for, hver krone prisen stiger forventes handlen at aftage med 9 millioner stk.

Ser vi på bilag 4 er det umiddelbare provenu lavere afhængigt af prisen. Det højeste provenu på modellen er 11.450 og det er når en pakke cigaretter koster 40 kr. Det er altså her, at staten får den største indtægt på cigaretter.

Det sker igennem afgiften, som er pålagt for, hver pakke man køber og dette er altså indirekte skatter. Jo lavere prisen på en pakke er jo lavere bliver provenuet også og dermed tjener staten ikke så mange penge på cigaretterne, hvis prisen er for lav.

Det er vigtigt når man fastsætter prisen af afgifter på cigaretter, at man tager i betragtning, hvor meget handel landet vil miste på at hæve afgifterne og, hvor meget afgifterne max må stige med, før Danmark får betydelige konsekvenser og forbrugere dermed vælger at købe sine cigaretter andre steder.

Det bedste ville altså for staten og resten af landet være at finde en mellemvej, hvor cigaretterne ikke bliver for dyre, så Danmark ikke mister den helt store omsætning.

Samtidig med, at man hæver afgifterne en smule, så man kan formindske antallet af unge rygere og forbedre folkesundheden i Danmark.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her