Indledning
Der findes mange forskellige skildringer af den menneskelige livscyklus, men en af de mere bemærkelsesværdige er Peter Seebergs ”Biograf af en snegl”.
Novellen stammer fra novellesamlingen ”Om fjorten dage” fra 1981, og tager udgangspunkt i udviklingen af en snegls liv. Novellens fortælling er om sneglen, der en regnfuld forårsaften i maj, endelig forlader sin mor.
Uddrag
Herunder ses den ungdommelige modighed og nysgerrighed også gennem sneglen: ” ”Alle steder var lige gode, ypperlige, fordøjelige” (s. 1 l. 3). Da sneglen når Sankt Hans i juni måned, ses endnu et symbol for levealderen.
Sankt Hans kan opfattes som en symbolsk betydning for årets længste dag, hvorefter dagene vender og bliver kortere.
Den konkrete betydning af dette symbol er altså, at efter sneglens hus er færdigbygget, går sneglen fra at være ung, nysgerrig og umoden til at blive mere voksen og moden.
I overført betydning er en del af ungdommen det, at skulle finde sig selv som i symbolsk forstand kan ses i novellen, da sneglen er i gang med at opbygge sit eget sneglehus, ”opbygningen af et sneglehus” (s. 1 l. 12).
Efter foråret er sneglen nu blevet det ældre, og til dels dét klogere end den var i foråret. Sneglehuset er færdig-bygget, og den har nu fundet sig selv.