Indledning
Yahya Hassan var en dansk digter med et palæstinensisk baggrund. Han er født 19. Maj 1995 i aarhus.

Han har dermed også være tidligere Folketingskandidat for Nationalpartiet.

I 2013 udgav han sin første selvbiografisk debut digtsamling “YAHYA HASSAN”, som solgte mere end 120.000 eksemplarer. Hans digtsamling var den bedst sælgende debutdigtsamling nogensinde i Danmark.

Digtsamlingen er bygget op kronologisk. Det første digt “BARNDOM” som handler om hovedpersonen gennem hele bogen, Yahya Hassan. Og sidste digt “LANGDIGT” hvor han runder den af med at fortælle hvor han er nået til i livet.

I november 2019 udgav han sin anden debutdigtsamling. Yahya Hassan blev 24 smukke år, den 29. April 2020 var hans afskedsdag.

Indholdsfortegnelse
INTRODUKTION
BARNDOM
UDEN FOR DØREN
PLASTIKBLOMST

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Længere nede i digtet ved linje 17 begynder vi med at bevæge os væk fra scenen hvor børnene bliver slået til fjernsynet er tændt på den arabiske nyhedskanal Al Jazeera.

Vi ser en tilknytning til hjemlandet Palæstina i linje 19, ”GAZASTRIBEN I SOLSKIN” sammen med linjen ”HVIS EN ZIONIST IKKE ANERKENDER VORES EKSISTENS”.

Zionisterne er jøderne fra Israel, som ikke anerkender at palæstinenserne skulle have ret til deres land og referencen til Gazastriben.

Dog giver den manglende anerkendelse oplysninger om, at forældrene og måske børnene kommer fra det konfliktfyldte Palæstina, hvor der bliver kæmpe med nød og næppe om retten til at kunne kalde sig et land.

Man danner sig et billede af faren, som i stedet for at se TV fra det land han bor i og følge med i det samfund som han burde være en del af, lever han stadig i en anden virkelighed, nede i det solrige mellemøstisk land langt fra det kolde og skydækkede Danmark, som han rent faktisk befinder sig i.

Konflikten, som handler om retten til eksistens og til at blive anerkendt som land, bliver også overført til børnene på en måde. ”HVIS VI OVERHOVED EKSISTERER” I det han siger ”vi” mener han vel at de også er Palæstinensere.

Det er et spørgsmål om, hvorvidt de i virkeligheden er Palæstinensere, som så ikke er blevet anerkendt som et land, og man kan derfor tale om at de heller ikke ”eksisterer”.

”NÅR VI HIKSTER ANGSTEN OG SMERTEN
NÅR VI SNAPPER EFTER VEJRET ELLER MENINGEN”, på dansk når man ikke kan trække vejret siger man at man snapper efter vejret.

Yahya Hassan leger igen med sproget og ordene, når han skriver at “vi snapper efter meningen”, det må betyde at vi’et prøver at forstå hvad der sker, hvorfor faren slår og giver tæsk.

Volden som faren udøver mod børnene kan reflekteres tilbage til den baggrund, som de har til Palæstina, og volden er med til få børnene til at, blive
pålagt de palæstinensiske værdier og magtkampe.