At se som en blind | Sang analyse

Indledning
Digtet ”Kun for forrykte” er udgivet som sang i 1967 på Steppeulvenes plade ”HIP”. Steppeulvene er et dansk rockorkester. Sangen er skrevet af Eik skaløe og Stig Moller.

Sangen” Kun for forrykte” behandler Harrys måde at leve livet på, i en stræben efter udelukkende frihed, og prioritering af friheden selv efter hvad livet kan tilbyde. Han lever livet igennem en lignelse som bliver nævnt i sangen. Denne opgave vil fokusere på Harrys måde at leve livet på, hans tankegang og måden teksten beskriver det på.

Indholdsfortegnelse
inledning
analyse
konklusion

Uddrag
Sangen er opbygget af 11 strofer og 50 vers, og sidst i sangen er der en løs verslinje med kun to ord: ”Åh, ja”. Stroferne er forskellige længder, der er både nogen med 3, 5 og 7 vers. Sangen er en epik fortælling.

En epik fortælling er en fortælling hvor læseren/lytteren får flere detaljer igennem teksten, som giver et større overblik. Det kan allerede ses i første strofe, hvor den starter med: ”Der var en gang” (Strofe 1, vers 1), som indikere at det er en start på en fortælling.

Sangen er en hyldest til Herman Hesses, som var tysk-sweizisk digter, forfatter og fritidsmaler. Sangen er som taget ud af hans roman ” Steppeulven”, som handler om en fyr som hedder Harry Halle - der deler samme forbogstaver som forfatteren - som er en steppeulv og som har det ligesom Harry i denne sang, et lidt anderledes og problematisk liv.

Han er også en enspænder, klog og som altid stræber efter det højeste og bedste, som for Harry i sangen er hans frihed.

Harry er en middelalder mand, som går op i frihed og gør opgør mod de borgerlige værdier, uddannelse osv. Ved at hverken arbejde eller gøre hvad staten – ”de store” – og alle andre omkring ham forventer. Både ulve og mennesker er flokdyr.

Men dog lever Harry helt for sig selv, fordi han er en steppeulv. En steppeulv raffinerer Harry og hans levemåde. Han er hverken menneske eller ulv, og er derfor en modsætning til det, da han fortrækker at være alene. En steppeulv er en der føler, at han ikke passer ind med andre eller nogen steder.

Navnet Harry betyder også ” Hjemmets leder”, som meget godt beskriver, hvordan han selv siger, at han ikke skal have nogen eller noget til at bestemme over sig. Han vil selv bestemme igennem hele sit liv, for at opnå den fulde frihed.

Som han alt selv beskriver: ” Han blev stadig mere og mere uafhængig, ingen havde noget at befale ham, han skulle ikke rette sig efter nogen, fri og alene bestemte han over sin gøren og laden”(Strofe 5, vers 1-5), ”foretrak han at sulte og gå i laser for herved at redde sin uafhængighed, han solgte sig aldrig for penge til kvinde eller de store”(Strofe3, vers 1-4).

Her fortæller han om, hvordan han ikke vil være afhængig af noget eller nogen, og han vil som fattig ung hellere sulte end at følge staten. Han søger ikke kærligheden, generelle relationer, eller kapitalisternes/magthavernes anerkendelse.

Harry er en klog mand. Han ved meget, men der er dog én ting han ikke har lært, og det er: ”at være tilfreds med sig selv og sit liv” (Strofe 2, vers 3).

Han beskriver hele tiden hvordan, han kan få mere frihed, ved at fravælge ting livet tilbyder. Han er ikke tilfreds, det kan kun blive bedre og give mere frihed: ” Han kastede altid det bort, som i alverdens øjne var hans fordel, for at bevare sin frihed” (Strofe 4, vers 1-3).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her