1. maj-tale | Analyse | Line Knutzon | 10 i Karakter

Indledning
Line Knutzon er alvorlig på en sjov måde. I hendes 1.maj-tale på arbejdernes internationale kampdag, sætter Line Knutzon fokus på nogle vigtige emner.

Hun taler både om fællesskab, indvandrere og klimaforandringer. Dette er meget seriøse emner at bringe op i en 1.maj-tale.

Og dette taler Line Knutzon om med en lidt anderledes og usædvanlig stil. Hun har et massivt brug af humor og ironi, fremfor en typisk 1.maj-tale som trækker mere på virkemidler som patos i en mere sørgmodig ende.

Det er både muligt at høre og læse Line Knutzons tale, men begge dele skaber et klart indtryk af stærke og lidt ironiske frustrationer, som blandt andet afspejles ved bruges af store bogstaver igennem hele talen.

Uddrag
Her påpeger hun altså, at selvom partierne giver udtryk for, at de repræsenterer fællesskabet, så er det i virkeligheden ikke sådan det hænger sammen.

Til gengæld hjælper de blot til med, at skabe et falskt håb for fremtiden, imens de gør sig selv bemærket blandt befolkningen.

De fleste 1. maj-taler man hører den dag i dag, har en tendens til også at fokusere på store dilemmaer som venstrefløjspartier ofte også argumenterer for.

Her kommer Knutzon også ind på emner som flygtninge og klimaforandringer. På den front er hendes tale altså en ret typisk 1. maj-tale, hvor hun indirekte antyder, at hun ønsker en mildere udlændingepolitik og en strammere klimapolitik.

Det betyder dog ikke at Knutzons tale bevæger sig op ad en helt almindelig 1. maj-tale, for det gør den bestemt ikke.

Selvom at tidligere taler godt har kunne indeholde et lidt mere uformelt sprog og måske endda også nogle små-provokerende hentydninger, så er det langt fra i samme grad som Line Knutzons tale.

Dette kan også have noget at gøre med, at Line ikke er med samme politisk stilling som typiske andre talere 1. maj, og derfor ikke er bange for at miste vælgere

men jeg tvivler på, at enhver politiker ville starte deres tale med “REND MIG I RØVEN”. Generelt er voldsom ironi og sarkasme ikke noget som politiske taler generelt gør sig så meget i, nok også fordi det skaber for stor en risiko for at blive fejltolket og misforstået.

Dette viser Knutzon dog ikke nogen bekymringer om, og da hun heller ikke er politiker, men dramatiker, er det måske også forventeligt at hun er mere tilbøjelig til at være så uformel og tale med et kraftigt brug af ironiske formuleringer.

Der er også en lille gentagende rød tråd i Knutzons tale, hvor hun gentagende gange, med hendes ironiske formuleringer, selv belyser det usædvanlige i, at kommunikationssituationen er en smule uden for genren.

I total modsætning til de ellers populære 1. maj-taler foran et kæmpe publikum, sidder Line altså alene hjemme i sin dagligstue.

Dette kommer ironisk til udtryk i overskriften, hvor hun genskaber et ekko fra et øde sted, og allerede i første linje hvor hun skriver “JEG ER SAMLET HER I DAG I MIN STUE” (l.1).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu