SSO opgave | Medier, identitet og adfærd | 10 i karakter

Indledning
Kropsidealer har igennem tiden optrådt en kulturel rolle i samfundet. De forskellige kendetegn af kropsidealerne igennem tiden, er at de har afspejlet den periode og samfund, de befindes i.

I det senmoderne samfund er kropskulturen kendetegnet ved det kulturelt frisatte og refleksive identitet. Kropsidealer har fået en helt anden betydning i forhold senmoderniteten.

Det er ikke længere kun en kulturel betydning for ens egen opfattelse af sig selv, men også måden man ser andre på. Samfundet har på de sociale medier skabt et kropsideal, der for mange individer er svært at opnå.

Mennesket opfatter kropsidealet som vejen til succes, hvilket har skabt en markant stigning i forhold til psykiske lidelser, stress, depression og stor interesse for plastikoperationer.

Jeg har på baggrund af den givne problemformulering og ovennævnte problemstilling valgt at undersøge de sociale mediers rolle for unges identitetsdannelse.

Mit fokusområde ligger overordnet hos unge og kvinder. Herunder har jeg valgt at arbejde med det sociale medie Instagram og influencers. Instagram er en platform, hvor individer skaber et image og har mulighed for at følge verden rundt.

Indholdsfortegnelse
Resume 1
Opgaveformulering 2
Indledning 4
Teori 4
Metode 5
Redegørelse 5
Analyse 8
Diskussion 13
Perspektivering 14
Konklusion 15
Litteraturliste 17
- Bøger 17
- Internet 17
- Artikel 18
- Film 18
Blogindlæg 19
- Bilag 20
- Bilag 1 20
- Bilag 2 20
- Bilag 3 21
- Bilag 4 21
- Bilag 5 21

Uddrag
Den kollektive identitet er nødvendig for at kunne være en del af et samfund og ikke føle sig udenfor.

Den kollektive identitet giver en fælles følelse af at kunne knytte sig til en større gruppe mennesker. Ved dette niveau danner man kendskab med hinanden. Her deles der normer og værdier.7

De sociale medier er en platform der giver mulighed for socialt samvær online. Et socialt medie giver derudover også mulighed for at dele eget indhold med andre personer igennem kontakt og fællesskab.

Facebook blev stiftet i 20048 og efterfølgende blev Instagram lanceret i 2010. 9 Det har lige siden fyldt en stor plads i vores liv og vores opfattelse af det nyere samfund. Det er igennem årene blevet mere og mere populært især iblandt unge.10

I 2018 er der foretaget undersøgelser, der bekræfter at 97% af unge imellem alderen 16-24 er mest brugere af de sociale medier.

Denne undersøgelse rummer de mest brugte sociale medier. 11 Den store interesse for de sociale medier har også skabt nyere muligheder for samfundet.

---

De sociale medier kan ses som en scene, hvor der udspilles forskellige scenarier, som også frem i Goffmans teori. Fie Laursen havde i juli måned 2019 en stor krise i sit liv, hvori hun forsøgte at begå selvmord.

Hun delte et selvmordsbrev på sin Instagram, hvorefter hun forsvandt. Hendes opslag nåede at få omkring 30.000 likes og cirka 8.000 kommentarer før det blev slettet.24 Laursen er konstateret med psykiske lidelser borderline og PTSD.25 På baggrund af Laursens psykiske tilstand er det til diskussion, hvor retvisende og god en rollemodel hun er for unge.

Fies afskedsbrev giver en form for opskrift på, hvordan man tackler problemerne og er direkte vejledende til selvmord.

Fies afskedsbrev er værd at tale om i dette tilfælde, da hun spiller en rolle for andre mennesker og der ses op til hende. Der er selvfølgelig ingen tal for hvor mange Laursen har opfordret til at begå selvmord, men der er risiko for at efterligningen kan blive højere.26

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu