SRO | Spansk og samfundsfag | Indvandring i USA

Problemformulering
- Redegør for latinamerikansk indvandring til USA i nyere tid. Kom både ind på indvandringens omfang og indvandrernes vilkår.

- Med udgangspunkt i nedenstående primærlitteratur ønskes en analyse og fortolkning af, hvilken rolle indvandring spiller som politisk issue i USA, og hvilke skillelinjer der er afgørende for vælgernes holdning til dette issue.

- Diskuter, hvorvidt latinamerikansk indvandring truer sammenhængskraften i det amerikanske samfund. Her inddrages både Robert Putnams begreb ”social kapital” og eksempler fra en spansksproget tekst.

Indledning
Immigration har altid været et svært issue i politik, hvis der ses med et historisk overblik er alle, undtaget indianerne, immigranter. Specielt USA har altid været et yndet sted for mennesker over hele verden, afrikanere, latinoer, asiatere og europæere.

Hvert år, siden 2000, immigrerer omtrent 1.000.000 borge fra deres fødeland til USA, disse tal er legale immigranter. Når der tales om immigration, tales der sædvanligvis også om sydamerikanere som nogen af de store immigrationsstrømme til USA. Over halvdelen af borgerne med latinamerikansk baggrunds indvandrere i USA befinder sig illegalt i landet, de arbejder i USA uden visum eller legitimation og havde krydset grænsen med ligeså bare hænder.

Helt tilbage til dengang Christopher Columbus opdagede Amerika i 1492, har mennesker fra alle steder taget på rejsen frem til USA samt en rigere og værdigere tilværelse, enter ”The American Dream”. Illustrationen om en tilværelse rigere end før, lykkeligere end nogensinde var det som tiltalte mange lande ramt af armod, hovedsageligt nabolandet Mexico.

USA har altid mødt stigende immigration fra Latinamerika, specielt fra landende Mexico, Cuba og Puerto Rico. 12,5% af USA’s befolkning er latinamerikanere, og ydereligere består 66,9%, af de 12,5%, af mexicanere.

Medfokus på indvandrende med mexicansk oprindelse vil jeg i denne skriftlig opgave redegøre for latinamerikansk indvandring i nyere tid. Derefter analyseres og tolkes denne indvandring som et politisk issue, og sluttes af med en diskussion om indvandringen truer sammenhængskraften i det amerikanske samfund.

Indholdsfortegnelse
Indledning 1
1. Redegørelse af latinamerikansk indvandring til USA i nyere tid. 1
1.2 Indvandreres vilkår. 3
2. Indvandrings rolle 3
2.1 Politiske issues 4
2.2 Skillelinjer 5
3. Indvandring som trussel mod sammenhængskraften i Amerika 6
3.1 Molotov con Frijolero 6
Konklusion 7
Litteratur 8
BILAG 1 10
BILAG 2 11
BILAG 3 12

Uddrag
En gruppe New Yorkers udførte, i 2003, en omfattende undersøgelse af 1.002 tilfældigt udvalgte indvandrer i USA. Det som overraskende mange var resultatet fra undersøgelsen om, hvor insisterende indvandrere var, til at lære engelsk da de mener at det er afgørende for deres succes.

Fokusgruppen gjorde det klart, at denne overbevisning er drevet af pragmatisme og ønsket om at blive forstået. Hele 85 procent siger, at det er vanskeligt at få et godt arbejde eller gøre det godt i USA uden at lære engelsk. Nogle indvandrere ser også engelsk som en etisk forpligtelse. 65 procent mener at “the U.S. should expect all immigrants who do not speak English to learn it,”

op imod 31 procent, der siger at det er op til det enkelte individ. Indvandrernes selvrapporterede erfaringer med at lære engelsk er særligt afslørende. Kun 37 procent af indvandrerne siger, at de allerede havde en god forståelse for engelsk da de kom til USA. Blandt mexicanske indvandrere falder antallet til syv procent; blandt de caribiske indvandrere går det op til 58 procent.

Af indvandrere, der kun vidste nok engelsk for at komme forbi eller ikke taler det overhovedet ved ankomsten, taler 29 procent nu for det meste engelsk hjemme og en anden 31 procent taler engelsk og deres modersmål. Næsten halvdelen, 47 procent, har taget kurser for at forbedre deres sprogfærdigheder.

49 procent af dem, der kom med begrænset eller ingen engelskfærdighed, siger, at de nu kan læse en avis eller bog på engelsk på et rimeligt niveau.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu