Spørgsmål til side 19-27, historie.

Indholdsfortegnelse
1. Hvad var forskellen mellem Spanien og Portugals Imperium?
2. Indtil hvornår bestod det spanske Imperium?

1. Hvad fik de spanske kolonisatorer som tak?
2. Hvordan opfattede spanierne sig selv?
3. Hvad tog spanierne med sig fra Europa?
4. Forklar Burgoslovene
5. Hvordan beskriver kilderne indianernes skæbne?
6. Der ønskes en materialekritisk diskussion af de 2 kilder ( brug materialekritikskema)

Uddrag
På trods af de, til dels, tilstedeværende subjektive syn på begivenhederne, forekommer der dog rygdækning og argumentation for De Las Casas påstande. Først og fremmest er dette en førstehåndsfortælling, hvilket oftest er argumentation nok for de pågældende påstande.

Udover dette, forekommer der også rygdækning i forbindelse med, at De Las Casas ligefrem opstiller diverse fakta om udryddelsen af befolkningen på såvel Hispaniola som de omkringliggende øer, da der her bliver berettet om en befolknings udryddelse på i mellem 12- 15 millioner, og dette var set med De Las Casas ́ egne øjne.

Umiddelbart er materialet forholdsvis tilstrækkeligt nok til, at undersøge- og forstå problemstillingen i Indianermassakreren.

Vil man på den anden side have et yderligere indblik i emnet, samt andre syn på sagen, og endnu mere detaljerede beskrivelser på andre begivenheder inden for emnet, vil det dog være nødvendigt at hente disse oplysninger andetsteds fra.

På trods af tilstrækkeligligheden i materialet, skal det dog pointeres, at det i dette tilfælde vil være nødvendigt, at tage visse forbehold ift. troværdigheden.

De Las Casas var en af de første ”advokater” for Indianerne i kolonierne, og hans ypperste formål var dermed også at beskytte dem, og få afskaffet slaveriet. Desuden skrev han bogen i et forsøg på at opfordre Spaniens daværende konge til, at handle på problemstillingen, og er derfor blevet beskyldt for, at have overdrevet i hans beskrivelser af drabene, for at fremme hans formål.

Dette er netop også derfor, at teksten kan opfattes som værende skrevet med et subjektivt syn/holdning, og dette bidrager til utroværdigheden af teksten.

Yderligere kan man også påpege det faktum, at De Las Casas udelukkende fokuserer på de sygdomme, som spanierne havde slæbt med sig, og ikke på de sygdomme, som indianerne havde overgivet til spanierne - endnu en argumentation for utroværdigheden af teksten.

Altså skal man ikke just acceptere beskrivelserne, men nærmere forholde sig til dem, med et kritisk syn på troværdigheden, taget De Las Casas formål i betragtning; at afskaffe slaveriet.

Sådan får du adgang til resten af materialet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her