Indledning
Sofie Linde og Tessa holdte begge en tale i 2020, som har rørt nogle kontroversielle områder, hvilket har skabt røre og diskussioner i det danske samfund.

De to taler besidder visse sammenhænge i forhold til personlige oplevelser og erfaring. Det er dog to vidt forskellige medier, som talerne er udsendt på, hvilket har sine fordele og ulemper.

Begge taler bliver analyseret, vurderet og til sidst sammenlignet med formål at konkludere gennemslagskraften.

Indholdsfortegnelse
Præsentation af tale et - Sofie Linde

Præsentation af tale to - Tessa

Uddrag
Den 26. august 2020 troppede Sofie Linde op ved Zulu Comedy Galla og gav en tale, som involverede særdeles følsomme emner og synspunkter, hvilket skabte genlyd i det danske samfund.

Den danske “kendis” er oftest betegnet som en meget veloplagt og humoristisk værtinde, som i høj grad også skinnede igennem ved Gallaen, dog med en undertone, som var noget anderledes end hvad de fleste er vant til.

Linde udnyttede sin position til at omdiskuteret mere væsentlige og kontroversielle områder i ikke mindst det danske samfund, men især også i hendes egen branche.

Ud fra ikke mindst personlige oplevelser, men også fakta, bragte hun lys på et stort problem, som de fleste oftest ser igennem fingrene på: Sexisme og ulighed i mediebranchen.

Sofie Linde, som er afsenderen af talen, benytter sig af adskillige redskaber og virkemidler gennem hendes tale, hvilket i sidste ende bunder ud i et klart og tydeligt budskab.

Som modtager af talen får man allerede en forsmag på dette budskab i starten af Lindes tale, idet hun siger følgende: “Jeg er den anden kvindelige vært på 14 år.

Ja, det kan man da godt klappe af.” Den underliggende tone i denne sætning er åbenlys, idet den danske værtinde finder det uretfærdigt, at der ikke har været mere end én kvinde før hende til at repræsentere dette selskab.

Hun udtrykker sig med hendes karismatiske tone, hvilken er præget af humor, som er noget man ser gang på gang i talen.

Denne balancegang mellem humor og alvor passer Sofie Lindes persona til punkt og prikke, hvilket man har set til adskillige optrædener, heriblandt X Factor.

Eftersom modtagerne i salen er fyldt med kendisser og magtfulde personer i tv-branchen, virker det særdeles risikofyldt af Linde at rette sig indirekte mod disse med hendes tale.

Der er dog også tale om direkthed i hendes tale, idet hun retter sig mod sine X Factor kollegaer, angående en lønforhandling, hvortil hun får følgende svar: “Men du må kunne forstå, at hvis du skal have den løn, så bliver du den bedst betalte kvinde.”

Dette svar underbygger i høj grad Lindes budskab, eftersom det er tydeligt, at der ikke synes at blive taget alvoren seriøst i situationer som disse.

Generelt er talen bygget op på en kombination af det forventede samt overraskelsesmomenter. Der forventes noget humoristisk sans fra værtinden, i og med aftenen handler om stand-up genren.

Hun benytter sig af replikker som denne: “Jeg har pyntet mig i en ny kjole og taget højhælede sko på og selvbruner og barberet mig under armene og spist brunch og lavet en baby..”

Det særdeles uformelle og hverdagssproget er noget, som ikke mindst skinner igennem ved dette eksempel, men i stort set hele talen.

Alt dette passer ind i aftenens anledning under det man som modtager kunne forvente fra Linde, som skaber plads til visse overraskelsesmomenter. Dette ses i høj grad, idet værtinden vælger at løfte op i kjolen og vise sin gravide mave frem.