Skyggen af H.C. Andersen | Analyserende artikel

Skyggen er skrevet af H.C. Andersen (1805-1875) som han udgav i 1847. H.C. Andersen levede under den periode vi kalder for romantismen.

 

Resumé:
Teksten Skyggen af H.C. Andersen handler om en lærd mand og hans skygge. En aften sender den lærde mand, sin skygge over til genboen, for at udforske et glimt han fik af en jomfru.
Skyggen kom aldrig tilbage efter at den var over at besøge genboen, og den lærde mand vokser sig en ny skygge. Først mange år senere opsøger skyggen den lærde mand, og da, er alting vendt rundt. Skyggen klæder sig som et menneske, og er blevet en fornem mand. Rollerne er byttet, og nu har skyggen magten over manden. Efter skyggen har besøgt den lærde mand 3 gange, ender det med at den lærde mand følger med Skyggen og bliver Skyggens skygge, som til sidst resulterer i, at Skyggen får prinsessen og det halve kongerige og den lærde mand bliver henrettet.

Indholdsfortegnelse
Analyse
Resumé:
Personkarakteristik:
Komposition:
Symbolik:
Fortolkning:

Uddrag
Skyggen er den der gennemgår den største forandring. Den starter med at være en del af den lærde mand, hvor den er låst fast og underlagt sin herre, den har intet at skulle sige den skal bare følge med den lærde mand, selv om det ikke er sådan den har lyst til at leve sit liv.

Lidt efter lidt, vokser den sig større og mere betydningsfuld og overtager den lærde mands liv ”De seer at det er en Følelse, der er ikke Stolthed; jeg kan ikke lade Dem sige du til mig, men jeg skal gjerne sige du til Dem (…)” her kan vi se at Skyggen ikke vil være på lige fod med Manden. Skyggen tør besøge de steder som manden ikke tør. Det ses da den lærde mand ikke tager at tage over til genboen, hvor den lærde mand så jomfruen og derefter komme tilbage og fortælle den lærde mand hvad han havde set. ”Alting sagde Skyggen for jeg saae alt og jeg veed Alt!”

---

Symbolik:
Skyggen er et symbol på det dårlige der er i mennesker, som alle har og at man ikke kan slippe af med det for det vil bare komme tilbage til en, og muligvis vil det så overvinde en.

Den lærde mand er et symbol for alt det gode der i mennesker, og som alle har. Det kan dog let blive overrumplet af det dårlige (Skyggen).
Den lærde repræsenterer romantikken hvor alt er godt og man skjuler det dårlige.
Skyggen repræsenterer så en ny indgang til romantikken, nemlig der hvor alt det fine og fornemme stopper, hvor skyggen bliver den dårlige side af romantikken.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her