Indledning
En vellykket samtale overholder både samarbejdsprincippet og høflighedsprincippet, ellers risikere man måske at tabe face, for i en samtale forsøger man altid at opretholde sit eget og andres face.

I novellen ”samtale” af Sidsel Falsig Pedersen fra 2000, hører vi om en mand, som stiller krav til sin kone, om at hun skal acceptere hans trang til at være sammen med andre kvinder. ”

og noget du også må acceptere og måske en dag elske hos mig.” (side 243. linje 10-11) her stiller han et krav til hende

om at acceptere ham som han er, og en dag kan leve med de ting han gør ”og det er ikke noget jeg er stolt af, men det er noget jeg skal lære at elske” (side 243. linje 8-9) er et eksempel på en følelses- og holdningsudtrykkende sproghandling.

Da det er hans følelser han kommer ud med, han indrømmer, at det ikke er noget han er stolt af, og noget der måske er svært at indrømme.

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
Kommunikationen i teksten siger om fortælleren at han er en person der ikke går op i turtagning, og måske ikke forstår at kommunikere med andre.

Han er den eneste der taler i teksten, også selvom den hedder ”samtale”. i en stor del af historien sidder han og forklare sin kone om alt det han laver bag hendes ryg, men stadig vil han have hende til at accepter det.

Jeg tror at han er bange for at han skal tabe sit face, ved at fortryde de ting han har gjort og stadig gør. Så derfor for konen ikke et ord indført, og han taler oftest nedtonet, og samtaleprincippet bliver ikke overholdt.