Retorisk analyse af Ulla Dahlerups tale

Indledning
I året 2003 stod forfatter/journalist Ulla Dahlerup til at blive indvalgt som Dansk Folkepartis repræsentant til Europa parlamentet. Ved Dansk Folkepartis landsmøde i 2003 holdt Dahlerup en tale.

Talens modtagerne var repræsentanter for Dansk Folkeparti, og umiddelbart kunne talen ses som Dahlerups forsøg på at skaffe stemmer til det kommende valg, men givet talens fokus og retorik, fremstår omstændighederne anderledes.

På mødet er Dahlerup omgivet af politiske ligemænd, så der syntes ikke at være en nødvendighed i at overbevise en politisk modstander da der ingen er. Det står herfra klart, at der er tale om en lejlighedstale, da dens primære formål er at opløfte og hylde Dansk Folkeparti, og understrege hvor dårligt partiet er blevet behandlet.

Uddrag
Kigger man nærmere på argumentationen i Dahlerups tale, vil man hurtigt opdage, hvor svag den i realiteten er. Dahlerups argumenter er påstande med enten ikke eksisterende, eller med svage belæg.

Hun underbygger ikke sine argumenter med konkrete eksempler på det nævnte had, men søger i stedet en sympati hos modtageren, gennem brugen af billedsprog og metaforer: ” I sorte sværme kom hadet flyvende, ligesom ravne”.

Der gives aldrig et specifikt eksempel på dette had, som f.eks. et avisuddrag eller lignede, i stedet, påstår hun at de er anklaget for ting, uden at nævne hvilke: ”med hadefulde ord er vi blevet anklaget for dit og dat”.

Der kunne argumenters for at et konkret eksempel ville være overfaldet på Pia Kjærsgård, men dette bruges bare for at understrege Kjærsgårds ”styrke” som en leder: ” Jeg troede jeg skulle dø, sagde hun sagte til mig. Jeg gav Pias arm et klem, og tænkte: hun er godt nok en gønge høvding med et løvehjerte”

Selvom Dahlerup gør stor brug af aggressive metaforer, og patos appeller, glemmer hun ikke sin egen position. Dahlerup starter talen, ved at stille sig selv i en ydmyg position: ” Først vil jeg gerne sige tak for EU-kandidaturet og for invitationen til at tale her i dag.” dette tilfører hende sympatiske træk.

Dahlerup glemmer dog ikke sin egen positions. Denne sikrer hun ved at nævne sine egne erfaringer: ” I de 35 år jeg har været udgående journalist ”. Dette er en etos appel, der slår fast at afsenderen ved hvad hun snakker om.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu