Radioaktiv stråling | Fysik Rapport | 10 i Karakter

Problemformulering
Gennem tiden er stråling blevet et større og større problem. Vi mennesker bliver dagligt udsat for stråling gennem elektronik, eller ved at være tæt på radioaktive kilder.

Men hvordan opstår radioaktiv stråling? Hvordan påvirker det egentlig os mennesker? Og er det så farligt at vi kan risikere at dø af det?

Indholdsfortegnelse
Problemstilling 3
Hvad er stråling? 3
Hvordan opstår radioaktiv stråling? 3
Hvad vil det sige at noget er ioniserende? 3
Hvad er forskellen på Alfa, Beta og Gammastråling? 4
- Alfastråling
- Betastråling
- Gammastråling
Hvordan påvirker strålingen mennesker og vores kroppe? 5
Hvor i verden er der mere eller farligere stråling? 5
Hvad skete der ved Tjernobyl ulykken? 5
Hvilke spor har ulykken sat sig? 6
Hvad var Nagasaki og Hiroshima? 6
Hvilke fordele og ulemper er der ved stråling? 6
Forsøg 7
- Hypotese
- Dette skete
- Konklusion
Konklusion 7
Perspektivering 7
Kildeliste 8

Uddrag
Hvad er stråling?
Stråling blev først opdaget af Becquerel i 1896, men blev yderligere udforsket i 1898 af ægteparret Pierre og Marie Curie, som arbejdede med Becquerels forskning og fandt ud af meget mere om strålingen.

Stråling er egentlig energi som udsendes i form af partikler eller bølger. For eksempel kan det være varme, lys eller røntgenstråling.

Vi er omgivet af stråling hele tiden fordi det er en naturlig proces som foregår i jorden omkring os. Den naturlige baggrundsstråling er ikke noget der påvirker vores hverdag eller vores helbred.

Hvordan opstår radioaktiv stråling?
Radioaktiv stråling opstår, når atomkernen bliver ustabil, og der udsendes ioniserende stråling i form af enten partikelstråling eller elektromagnetisk stråling.

Partikelstråling er, når strålekilden som udsender den radioaktive stråling, udsender den i form af partikler med både energi og masse. Mens elektromagnetisk stråling udsendes i form af fotoner uden masse.

Man bruger radioaktiv stråling, som også kaldes radioaktivitet, til billeddiagnostik, til fx. behandling af kræft, til energiudvinding fx. via atomkraftværker, men også til krigsførsel med atomvåben.

Hvad vil det sige at noget er ioniserende?
Radioaktiv stråling er ioniserende.

Når noget er ioniserende vil det sige, at det kan ændre atomet. Ionisering er altså, når atomet konverterer til en ion ved at tilføje eller fjerne ladede partikler.

Når et atom eller molekyle bliver til en ion vil det sige at det enten har optaget eller afgivet elektroner, så det har fået eller afgivet en elektrisk ladning.

Elektromagnetisk stråling har en meget svag ioniseringsevne. Hvis strålingen har en svag ioniseringsevne, vil det sige at det har svært ved at ændre atomet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu