Nørreport | Opgave

Indholdsfortegnelse
Opgave 1
Opgave 2
Opgave 3
Opgave 4
Opgave 5
Opgave 6
Opgave 7

Uddrag
Opgave 1
Novellen Nørreport af Kathrine Marie Guldagers handler om.

En masse forskellige personer, som alle sammen er på Nørreport, det hele forlænger sig over den samme dag.

I novellen møder vi for eksempel ”drengen, ” som jeg kalder ham fordi han bliver omtalt som drengen i novellen han virker som en dreng der ikke har det særlig godt. Han ender med at miste sin tand som betyder meget for ham at få tilbage.

Opgave 2
Fortælleteknikkerne i novellen ”Nørreport” er en 3 persons fortæller, og den er fortalt af den alvidende fortæller.

Den alvidende fortæller visser personernes tanker og holdninger, det ser man også meget tydeligt i teksten. Side 66 linje 30 ”Kan du ikke undvære et par kroner.”

Hvor efter den ældre dame kommer til at tænke rigtigt meget. Side 67 linje 34-39 ” hun tænkte på en dag for et par uger siden, da hun var sammen med sin datter, var kommet op ad stentrappen på Nørreport.

Måske havde drengen også siddet der den dag? Eller var dagene nu begyndt af flyde sammen i hendes ulykkelige hjerne”. Hun tænker rigtigt meget over tingende og vi ved nu også at hun føler sig ulykkelig.

Novellen har en ydre synsvinkel, det vil sige vi ser det hele ude fra og at det hele er meget overbevisende, selvom fortælleren ikke har noget kendskab til personerne i novellen.

Det hele forgår på Nørreport vi skifter synsvinkel hele tiden fra person til person, det gør fortællertempoet meget højt, det kan vi læse for eksempel på side 66 linje 17-20

”Den ældre kvinde havde også et rødt uldtørklæde på, og nu ville tilfældet at de to røde uldtørklæder strejfede hinanden i fodgængerovergangen.

Den ældre kvinde gik hen til kiosken og bad om en pose slik.” Lige da deres uldtørklæder strejfer hinanden skifter vi synsvinkel fra den unge dame, til den ældre dame vi kan også se på side 67 linje 21-23.

”Døren til skoforretningen smækkede bag hende, og det gav et sæt i drengen på stentrappen. Han rejste sig op og begyndte slingrende at gå op ad trappen.”

Synsvinkel skifter fra bitten som er veninder med den yndere dame, til drengen da døren smækker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu