Indledning
Kærlighed, følelser og natur er tre af romantikkens hovedpunkter. Romantikken varede fra 1800 – 1870 tallet, i en tid, hvor en af Danmarks største digtere og forfattere, havde hans storhedstid – nemlig H.C Andersen.

En af H.C Andersens største kunstværker er kunsteventyret ”Nattergalen” som også er skrevet i denne tidsperiode.

Nattergalen blev udgivet den 11. november 1843. ”Nattergalen” er et kunsteventyr, da vi kender forfatteren, som her er H.C Andersen.Vi kan også se dette på det beskrivende sprog, såsom

Uddrag
Nattergalen symboliserer i sig selv, kærlighed, smerte, glæde, inspiration, digte og sangkunst. Nattergalen får symboliseret kærlighed i eventyret, ved at takke nej til kejserens rigdomme, efter den havde sunget, kejseren tårer var gave nok i sig selv.

Men hvis du tager til Kina, betyder nattergalen ”den fineste sanger i verden”, hvilket bliver illustreret i eventyret.

Nattergalen er også et symbol på frihed. I eventyret ses det, da Nattergalen må flygte for at opnå sin frihed.

Vi får ikke rigtig at vide hvornår historien i eventyret finder sted, men vi ved at det er i tidsperioden romantikken (1800 – 1870).I eventyret er miljøet også med til at danne modsætninger.

Miljøet foregår udelukkende på slottet og i skoven deraf kommer der er endnu en modsætning. Køkkenpigen i modsætning til kejseren, kejseren er rig, magtfuld og bor på slottet og køkkenpigen er udsat, fattig og færdes meget i skoven. Det ses her tydeligt, at vi skelner mellem to forskellige sociale klasser i samfundet, de rige og de fattige.