Mellem kulturer | Analyse | Yahya Hassan | 12 i Karakter

Indledning
Identitetskrise er noget de fleste af os mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i livet. Spørgsmålene omkring ”Hvem er jeg? og ”Hvor hører jeg til?” har vi nok alle stillet os selv før.

Måske med en idé om svaret eller også som et stort spørgsmålstegn. Det er ikke nemt at finde sig til rette i en bestemt identitet og nogle står endda med yderligere udfordringer end os andre.

Dem der vokser op midt imellem to kulturer, er tvunget til at bevæge sig mellem flere identiteter i livet.

De står på en bro mellem to kulturer, der er svære at forene, hvilket ofte kan føre til en identitetssplittelse. Store kulturforskelle burde ikke være negativt, men ender alligevel ofte ud i problematikker for den enkelte.

Et eksempel på identitetsdannelse mellem kulturer finder vi i digtene ”Jetlagformørkelse” og ”Langdigt”, fra Yahya Hassans digtsamling ”Yahya Hassan” (2013).

Uddrag
Jetlagformørkelse beskriver med identitetskrise, som tema, den sindsstilstand jeg’et er i og den tydelige forvirring om, hvor det hører hjemme.

Det ser man i verset ”HVOR ER MIN JORD” (s.108 v. 6), som er et spørgsmål om, hvor hans hjem er. Det beskriver identitetsdannelsen mellem to kulturer, hvor man ikke kan finde sin plads.

Yahya Hassan føler ikke han hører hjemme nogle steder og er i stedet endt i en identitetskrise, som har medført et stort selvhad, som ses gennem hele digtet blandet andet ved ”JEG FORTJENER IKKE MIN FØDSEL” (s. 108 v. 1).

Han er ikke bleg for at udstille eller udlevere sig selv, ligesom han gør med religionen Islam. ”JEG LEDER STADIG EFTER MIN FORHUD - INDTIL JEG FINDER DEN - MÅ JEG BRUGE PROTESEN SOM DEN VAR EN PIK - JEG VIL FINDE DEN SIDSTE STUMP AF MIT RÅDNE JEG” (s. 107 v. 1-4)

Dette stykke symboliserer, at han føler sig ufuldkommen, som person og gerne vil finde den sidste del, som skal gøre ham ”hel”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu