Yahya Hassan | Analyse | Yahya Hassan | 10 i Karakter

Indledning
”YAHYA HASSAN” er en digtsamling skrevet af Yahya Hassan. Bogen handler om hans barndom, og hans ungdom. Yahya Hassans liv har været meget præget af vold og overgreb, samt han har haft følelsen af at være blevet svigtet. Bogen er udgivet for forlaget ”Gyldendal” i 2013.

Yahya Hassan har også skrevet en anden version af bogen, hvilket udkom i 2019. Bogens omdrejningspunkt handler om, at han er splittet i hans liv. Han står imellem indvandrermiljøet, og det samfund han gerne vil være en del af.

Alle bogens digtes genre går ind under ”Prosadigte”. Digtene har ikke noget bestemt rimmønster eller rytme. En anden grund til at det er et prosadigt ligger i

hvordan teksten er sat op. Det er en meget fri form han har skrevet i, og det er ikke slavisk sat op som et traditionelt digt vil have været.

Uddrag
Digtet barndom er det første digt i samlingen. Den handler om Yahya Hassans barndom. Vi hører bl.a. om en historie, hvor de står fem børn på en række, hvor de herefter stikker de skiftevis hånden frem og bliver slået med en kølle.

Det siger lidt om hvor brutal en barndom Yahya Hassan havde. Digtet er et prosadigt, hvilket vi kan se, fordi at digtet ikke et opdelt i flere strofer.

Den består af en strofe. Han benytter sig heller ikke af enderim, så der er ikke rigtig nogen rytme. Det er meget hverdagsagtigt.

Digtene har ikke rigtig nogen rutine. Om versene er korte eller lange, er der ikke rigtig nogen rutine i, så man ved ikke hvad man kan forvente i næste vers.

Der mangler også kommaer og punktummer. Digtet har en meget kaotisk form, hvilket også fremmer de brutale handlinger. Det gør at digtet fremstår endnu mere brutalt end det rigtigt er

hvilket gør at man måske kan sætte sig mere ind i, hvordan det har været for Yahya Hassan. Det kan måske også sige noget om at skole ikke har været en prioritet i hans liv. Rytmen er skrevet meget frit.

Han skriver f.eks. ”ET SLAG ET SKRIG ET TAL 30 ELLER 40 TIL TIDER 50. Når det læses op, fremmer det brutaliteten fordi der er tryk på ordene. Det er en meget monoton rytme da det læses ”ET SLAG”, ”ET SKRIG” osv.

Der er få metaforer i ”Barndom” som f.eks. ”PISSET ER ET VANDFALD”. Det indikerer at der strømmer tis ned ad pigens ben, hvilket er overført betydning. Det har den effekt, at de dramatiserer situation lidt mere.

Miljøet i ”Barndom” er meget voldsomt, hvilket især gælder i hjemmet. Her hører vi om den brutale vold der bliver udført på børnene. Der er specielt de første 4 linjer af digtet der er et pragtfuldt eksemplar på miljøet i hjemmet

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu