Landanalyse | IØ opgave | 10 i karakter

Indledning
I denne opgave skal du præsentere data i tabelform, der giver et overblik over udviklingsniveauet i fire forskellige lande.

Landene vælger du selv, blot skal der være mindst ét af følgende landetyper (det 4. land vælger du helt selv):

Fattigt land: Zambia
Nyt vækstland: Kina
Rigt iland: Norge
Selvvalgt land: Polen

Uddrag
Når man tager et kig på alle 4 landes BNP, kan man konkludere at alle lande udover Zambia har en relativ god BNP

da alle lande har en BNP på over 2%, vil det sige at de har en vækst med højkonjunktur, det vil sige de lande er gode til at producere mange produkter.

Når man derimod tager et kig på Zambia, har de en BNP der ligger på 0,6%, dette er ikke er særlig positivt for Zambia.

Da Zambias BNP ligger så lavt, vil det sige at der bliver gjort brug af lavkonjunktur. Zambia er en af verdens største kobberproducenter, men de er dog et meget fattigt land.

Både HIV og aids har ramt deres land, dette har forsaget en masse dødsfald. Alt dette kan være noget af grunden til, at Zambias BNP er så lav, i forhold til de 3 andre lande.

Når man tager et kig på Kinas BNP, er den relativt høj i forhold til de 3 andre lande, en grund til dette er, at Kina har en markedsstyrret økonomi.

Siden da har Kina oplevet en stor økonomisk vækst, som har haft en stor påvirkning på deres BNP.

---

Hvis vi starter med at tage en kig på Zambias fordeling for primære-, sekundære- og tertiære erhverv, kan vi se at der størstedelen af deres erhverv er primære og det er den en god grund til.

Zambia er kendt for deres flotte natur og deres dyr. Zambia er heller ikke et særlig rigt land, de har ikke samme mulighed som fx Kina, der har store maskiner til at producere produkter.

Zambia erhverv er råstoffer fra deres natur, dette er sådan noget som fiskeri, landbrug, skovbrug osv.

De gør ikke noget ved de råstoffer de fremstiller, de sælger dem direkte videre til forbrugeren eller en anden virksomhed. Dette er det størstedelen af Zambia tjener deres penge på.

Kinas tal er derimod spredt meget lige, en af grunden til at det forløber sig sådan, er fordi Kina er et meget rigt land, og de har som sagt større muligheder for at lave noget der koster flere penge.

Men da Kina også har nogle i deres befolkning, der lider under fattigdom, er der en del der tjener deres penge på fiskeri og landbrug.

Norge er et land hvor størstedelen af deres erhverv går på serviceydelser, det kan være sådan noget som hotel, transport, kultur og mange andre serviceydelser.

Det giver rigtig god mening at talende ser ud som de gør, mange mennesker fra andre lande, kommer til Norge for at stå på ski, det er blevet et rigtig populært sted at tage hen

Norge er også kendt for deres smukke natur Derfor har Norge mange hoteller, da de skal have plads til alle de turister der kommer og besøger deres land, de skal også have en masse transportmuligheder.

Det er det samme med Polen, det er også en by mange turister kommer til, Polen har en masse flotte bygninger og flot natur, der er rigtig tiltalende for andre mennesker, derfor er størstedelen af Polens erhverv også tertiær.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu