Krigere uden Vaaben | Analyse | Morten Nielsens

Indledning
Vi ser og høre mange ting om den besatte tid, og danner en del rædselsfulde billeder, som giver os mareridt og ber til gud om, at mareridtet aldrig vil stå for vores føder.

Men vi kan danne os mange billeder og prøve at forstå, men de følelser som folk har stået tilbage med eller haft under tiden, ville man aldrig kunne leve sig ind i.

Karl Bent Lebrecht Nielsen eller som man kender ham Morten Nielsen, var en digter under 2 verdenskrig, han startede som meget ung, og blev en meget succesfuld lyriker i sin omgangskreds, hvor han optrådte sammen med mange anerkendte ansigter, som for eksempel Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen i et forum som blev kaldt ”De unge kunstners klub”.

Han var en af sin tids mest betydningsfulde lyrikere, og nåede at udgiver et værk ”krigere ude Vaaben” i 1943 inden han døde 1944 som 22årig.

Værket består af mange personlige erindringer og appellere til nogle følelser som står mennesket meget nær, især i den tid hvor man ikke vidste hvad næste dag bragte, og man ikke vidste om man skulle dø eller miste.
Det er ene digte som er skrevet under krigen, og da digtene er meget følelsesmæssigt præget, giver de et helt unikt billede af hvordan alle ting, følelsesmæssigt blev sat på spil, under tiden.

Indholdsfortegnelse
Hvad hjertet bringer
Alt hvad vi begær
Ungdommen træder i kraft

Uddrag
Værket indebærer mange af de følelser som et menneske står overfor. Overordnet livet på godt og på ondt.

”Hjertet er tungt af lykke” – ”foraarets horisont” Et af hans ”kendetegn” er kontraster, hvilket også fremstår i ”Det stormer af foraar i opbrud”. I et flertal af digtene operer han meget med kontraster og modsætninger, vender positivitet til negativitet, ”Flyver der solskind med blæsten og står du og ler i græsset.

Aanej... Du staar i et mørkt lille kammer” – ”Møde”. Det giver en dybere mening i digtet og giver et helt unikt og anderledes billede af øjeblikket hvor besættelsen træder i kraft. Vi bliver draget igennem en livsfortælling, som medføre alt hvad livet kan begære.

Han gør meget brug af naturen og dens elementer, for at skabe et enestående og unikt billede af situationen i de forskellige digte, hvilket også optrådte og havde en indvirkning i de analyserede digte.

Et andet kendetegn ved Morten Nielsens skrivning, var hans evne til at pakke hans budskab ind, helt ned til sidste detalje, det var et barsk miljø at blive opdaget i, og Morten Nielsen var god til at skjule sine fortællinger, bag nogen følelser som mange mennesker kender til, og som ville være det første der ville falde en ind, når man læste digtet.

Ungdommen måtte tage ansvar under krigen, og derfor handler værket også om krigens virkning på unge mennesker og deres udvikling i forhold til kærlighed, og om at finde sin plads.

Morten Nielsen kæmpede med, at finde sin stemme, men som vi læser digtene i dag, har han fundet den stemme som han besad (s. 1 vl. 3-4) ”Her staar vi med hver sin vilje, i samme slags tunge trods, og taler os væk fra hinanden -”Opgør”.

Han er i et stadie hvor han skal finde sig selv og den betydning han vil medføre, hvilket er to modsætninger, som han vil finde balance imellem, nemlig hans håb om den ungdommelige kærlighed og den modne stemme til en accept af tingene i sidste ende.

Disse stemmer gør meget af værket tidløst, som gør at vi kan se logikken i digtene og relatere til nogle af følelserne, som han har været igennem den dag i dag.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu