Kan Leicester City og Klods-Hans sammenlignes?

Indledning
Begrebet ”underdog” bruges når nogen eller noget er underlegne til nogen eller nogle andre, om det så bruges om Leicesters titel-vindende trup i 15/16 sæsonen eller om det er Klods-Hans og hans evne til at vinde dronningen, så har vi mennesker altid haft en tendens til at holde med dem som er underlegen.

I Klods-Hans, skrevet af H.C. Andersen og udgivet i 1855, følger vi Klods-Hans og hans to brødre, som er ude og forsørge at vinde dronningen hver især eftersom hun meldte ud hun vil giftes. I dette eventyr opstår Klods-Hans som underdoggen, da begge hans brødre er faglærte og rider på heste, mens Klods-Hans ikke har mere end sin gedebuk.

Uddrag
I teksten optræder Klods-Hans som en selvsikker person og frygtløs, dette kan aflæses til sidst i teksten ” (…) saa må jeg give Oldermanden det Bedste og saa vendte han sine Lommer og gav ham Pluddren i ansigtet”. Det der kan skyldes at Klods-Hans er så selvsikker, er at han måske ikke har noget at tabe, fordi der står i starten at Klods-Hans er ufaglært, der står følgende:

”(…) men der var Ingen der regnede ham med, som Broder, for han havde ikke saadan Lærdom som de To (…)”, og i den tid og i det miljø ved vi at de ufaglærte ofte havde det sværere end de andre i samfundet, derfor er det muligt at se miljøets betydning for Klods-Hans i teksten.

Klods-Hans udvikling gennem eventyret er dynamisk, da han går fra at være ufaglært og ride på gedebuk til at være konge, der står således til sidst i teksten ”Og saa blev Klods-Hans konge, og fik en Kone og en Krone og sad paa en Throne (…) ”.

---

Det der kendetegner sprogets stil, er at det er skrevet på en gammel dansk måde, med dobbelt a og navneord med stort, hvilket er klart da det er et eventyr fra 1800-tallet, f.eks. står der i starten ”Ude paa Landet var der en gammel Gaard (…)”.

Noget andet der kendetegner sproget, er at der ikke er særlige mange sproglige virkemidler, f.eks. er gentagelser og triader nogle af de få virkemidler der går igen i teksten, et eksempel på triade kommer på den andensidste linje i teksten, der står følgende ” (…) fik en Kone, og en Krone og sad paa en Throne. ”.

Gentagelserne kan bl.a. kan ses på den sidste side hvor dronningen gentager ”Duer ikke (…) Væk!”. Det kan skyldes at det er de virkemidler som generelt går igen i eventyr.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her