Indledning
Novellen ”Hed august” er skrevet af Knud Holst og bliv udgivet i 1978 i novellesamlingen ” Min bedstefars nat og andre almanakhistorier”.

Igennem tiderne er mange forskellige forfattere blevet inspireret af syndefaldsmyten. Syndefaldsmyten er et tema som fortæller om overgangen fra det ubevidste til det bevidste.

Forfattere udtrykker det ofte gennem overgangen fra barn til voksen, hvilket netop, er det som Knud Holst har fortolket på sin helt egen måde i sin novelle, Hed august.

I denne novelle er temaet overgangen fra barn til voksen, hvor han skriver om en dreng, ved navn Aksel.

Aksel er på vej hjem fra sin bedstemor og på hans rejse møder han en pige, som sætter ham gennem denne udvikling og ændre hans liv for evigt.

Uddrag
I starten af teksten forklarer jegfortælleren, at “folk var gedeavlere dengang” . Ordet “dengang” tyder på, at fortælleren befinder sig på et senere tidspunkt, og dermed ser tilbage på en begivenhed.

Dette bagudsyn giver os som læsere en fornemmelse af at være på afstand af begivenhederne og vi kan dermed nemmere overskue dem.

I den henseende er det væsentligt at pointere at fortælleren i denne novelle er alvidende, da den alvidende fortæller er karakteriseret ved at kunne overskue det hele, samt ilægge bestemte betydninger ind i novellen.

Aksel er en dreng på 14 år, som kommer fra en kristen familie og en barndom der har været præget af streng opdragelse.

Man får hurtigt indtryk af, at han er interesseret i pigen med den punkterede cykel, for han prøver at imponere hende.

Dette bemærkes meget tydeligt når han siger ” Jeg håbede da på, at jeg kunne klare det” og når han spørger til cykelslangens alder ”Hvor gammel er slangen? spurgte jeg med cykelhandlersaglighed”.