Han, hun, hen eller de?

Indledning
Krav eller opfordring?
Fra institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK) er der blevet sendt en e-mail rundt til instituttets undervisere, hvori man råder dem til, at få de studerende på skolen til at henvende sig, hvis de benytter sig af et andet navn, end det de officielt er indskrevet som.

Derudover bliver underviserne bedt om, at undgå brug af kønnede betegnelser, såsom damer/herrer, og til sidst en anbefaling om, at benytte sig af pronominer, når en studerende skal omtales i 3. person.

Institutleder Mette Sandbye og studieleder Inger Damsholt forklarer deres “gode råd” som værende inkluderende for binære og non-binære trans-studerende. Men er det i realiteten en måde at udskille dem på? Og er emnet for meget at sluge for det danske samfund? Det synes jeg.

Uddrag
“Det gør mig ondt når du kalder mig ham”
Eliyas Kanyon som er non-binær studerende udtaler, i en artikel for Politiken d. 20. september 2019 Non-binær studerende: Jeg bestemmer ikke, hvad du må sige. Men det gør mig ondt, når du kalder mig ham, på baggrund af den mail der blev sendt ud til Københavns Universitets undervisere, om et mere inkluderende sprogbrug:

“Jeg er non-binær, hvilket betyder, at jeg ikke identificerer mig som hverken mand eller kvinde. Jeg foretrækker i stedet at blive tiltalt som de/dem i stedet for han/ham.”

Eliyas Kanyon forklarer, at vinklingen af debatten i forhold til de sproglige regler for hvad man må og ikke må sige, gør at danskere føler sig utrygge omkring det at være non-binær eller transkønnet i det offentlige rum.

Kanyon bruger sig selv som eksempel: “Der er nu gået et år, siden jeg sprang ud til min omgangskreds som non-binær, og jeg begår stadig fejl, når det kommer til at bruge de korrekte pronominer.”

Jeg er med på, at Kanyon prøver at være forstående over for os dødelige ciskønnede, som ikke kan forholde os til nye måder at omtale andre mennesker på, og på den måde giver os plads til at forstå situationen og få de nye pronominer a la 2019 ind under huden.

Jeg må bare desværre være ærlig og sige, at jeg ikke kommer til at hoppe med på den bølge.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her