Hun ser godt ud | Analyse | Vita Andersen

Indledning
I digtet bliver der præsenteret et kvindesyn, hvor der stilles høje krav om både tøj, krop, bolig, og ægteskab. Kvinden prøver at gøre alt det rigtige og være den ideelle kvinde, for at kunne leve op til de krav der stilles.

Digtet er under genre knækprosa. Knækprosa lyder ikke som et almindeligt digt, men mere som en almindelig tekst som ikke behøver at rime eller have en rytme.

Knækprosa betyder ”prosa, som er knækket”. Det vil sige at digtet bare er prosa, som er sat op i vers, ved at man har knækket linjerne af. Især Vita Andersen blev kendt for at skrive denne type prosadigte i 1970’erne.

Digtet er inddelt i 7 vers og 72 strofer. Længden på versene varierer lige fra 12 ord til et enkel ord og det samme gælder stroferne som også varierer lige fra 2 vers til 14 vers.

Digtet forløber sig kronologisk med ingen flashback eller flashforward og teksten strækker sig ca. over 2 dage.

Digtet starter med ”Hun går på gaden i sin frokostpause” og slutter med ”og falder i søvn” som er på anden dagen.

Indholdsfortegnelse
Bo’l

Uddrag
Kvinden søger et liv med kærlighed og tryghed, men hun må gang på gang kæmpe sig op fra et nederlag, når hun ikke lever op til at være den ideelle kvinde.

Kvinden arbejder til dagligt på et kontor, hvor hun skriver på en bogholderimaskine. Hun virker ikke superbegejstret for sit arbejde, da hun behøver søde sager så som wienerbrød, chokolade og lakrids for at kunne holde bogholderimaskinen ud (strofe 3 vers 7-10).

Hun er skilt og har børn, som hun er alene om (strofe 5 vers 7-8). Man kan mærke kvinden har noget skyldfølelse i forhold til sine børn i dette vers (strofe 4 vers 1) ”(de får gudskelov noget i børnehavnen)”.

Kvinden ved godt hun ikke lever op til sin rolle som mor. Det bliver også̊ markeret med en parentes omkring.

Det bliver sat i parentes, da hun ikke gør noget ved sin manglende tilstedeværelse hos sine børn, da det bliver overskygget af hendes selvoptagethed. Hun føler sig ensom (strofe 2 vers 8)

Hun har mange projekter og mange flere end hun kan overskue, for at få hendes liv til at køre på skinner.

Men hver gang det ikke lykkedes bliver hun deprimeret og opgiver og hun dulmer sine sorger væk med portvin for få tankerne væk.

Det gør at hele hendes liv kører i en ond cirkel f.eks. strofe 3 og 4 vers 12-13 og 1-2 ”og på grund af portvinen kommer hun for sent op - og de når ikke at få morgenmad eller noget - (de får gudskelov noget i børnehavnen) - og så bliver den dag heller ikke den perfekte”.

Hun sætter andres meninger om hende højere, fordi hun har behov for beskæftigelse for at have det godt med sig selv.

Hun kan ikke frigøre sig fra den rolle og selvopfattelse hun har tildelt sig selv, som er ensom, tryghedssøgende og hvor hun skal opfylde uopnåelige krav med hensyn til udseende, status og livskvalitet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu