Iagttagelser | Analyse | Vita Andersen

Indledning
Fortællingen ”Iagttagelser” af Vita Andersen foregår i starten af 80’erne og sætter fokus på et samfundsproblem vi stadig har i nutidens Danmark.

Nemlig den narcissistiske præsentationskultur hos unge, hvor det handler om at være smuk og at blive set. De træk resulterer i at mange unge får lavt selvværd, personlighedsforstyrrelser og i sidste ende depressionsproblemer.

Uddrag
Anna er en normal pige, som så mange andre unge piger går meget op i hendes udseende. Hun er også smuk selvom, at hun ellers bliver meget lidt fysisk beskrevet i historien, står der nemlig alligevel på side 8 linje 16 ”Og hun blev bange for, at hun ikke var så smuk, som hun havde været.”

Det giver i hvert fald indtryk af, at hun er, eller på det tidspunkt har været, en flot pige. Man for til gengæld virkelig meget viden omkring hendes indre.

Man kan eksempelvis tolke, at hun har en personlighedsforstyrrelse da der står på side 8 linje 14 ”i dag har jeg valgt fotomodeltypen.”

og på side 2 linje 10 hvor der står ”Hun blev næsten altid den pige, der passede til den sminke, hun havde valgt.” Det siger noget om, at hendes personlighed skifter sammen med den makeup hun lægger.

Det betyder, at Anna ikke kender hendes identitet, altså hvem hun er eftersom, at hun bare sminker sig til en ny personlighed.

Teksten er skrevet med afsnit fordelt over 7,5 side. Teksten er, som mange noveller, bygget op omkring berettermodellen og starter in medias res.

Punktet præsentation kan findes på side 2 linje 6: "Når hun ikke var sminket, kunne man se lige igennem hende.”

Det fortæller os, at hun går MEGET op i hendes udseende og, begrunder en mistanke for f.eks. skizofreni.

Hele Annas lejlighed er meget stilren og alt passer sammen. Hun har nok brug for kontrol i forhold til indretning.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu