Fra den anden side | Analyse | Roskva Koritzinsky

Indledning
Vi går alle gennem i livet og søger meningen med tilværelsen. Vi søger noget, der kan give os håb, for verden og vores omgivelser, men i højeste grad, for os selv.

Denne søgen er essentiel for, at vi som mennesker kan udvikle os og gøre gode ting i livet. Men hvad stiller man egentlig op, hvis man pludselig føler sig fortabt?

Hvis man ikke kan se meningen med eksistensen? Med galskaben? Det er netop de følelser hovedpersonen oplever og påvirkes af i novellen, “Fra den anden side” af Roskva Koritzinsky fra 2018.

Uddrag
Hovedpersonen ser Erika for første gang på balletakademiet da hendes lærer viser Erikas trin til de andre dansere som et pragteksemplar på, hvordan de burde danse.

Erika bliver beskrevet som fascinerende, dygtig og nærmest hellig. ”Det kunne ikke læres, det var en del af hendes væsen, det var hverken mere enkelt eller kompliceret end som så.”

I dette eksempel kommer det til udtryk, at vores hovedperson er enormt betaget af Erika og det hun står for.

Og netop det hun står for, er nok det, der betager vores hovedperson så heftigt. Erika bliver ofte beskrevet som umenneskelig:

”Hun var der bare. Som en dukke, eller et gammelt fotografi i en collage.” . Erika kommer hurtigt til at blive et symbol på det vores hovedperson søger.

Noget større, noget fantasifuldt og uvirkeligt. Fortælleren oplever et håb for hende selv når hun ser på Erika, og drømmer om, at hun måske selv kan være så fremragende og stor:

”Det var hendes ansigt, hendes hænder på bordet, håret som faldt ned over panden. Jeg må have ligget sådan i flere timer og set på de billeder”.

I dette eksempel ser vi tydeligt hovedpersonens betagelse af Erika. Hovedpersonen sammenligner Erika med et forladt hus som hun plejede at lege i, da hun voksede op.

Hun sammenligner dets følelsesløshed og dets tomhed med den måde hun ser Erika på: “De tilvoksede bede, spejlet på kommoden uden ansigt, øjnene uden tanke, uden følelse.”

En dag sker der det, at denne illusion om Erika, brister for vores hovedperson. Hun finder til sin store skuffelse ud af, at Erika er menneskelig og helt normal.

Erika har en mand, en søn og følelser som hovedpersonen ellers ikke troede, at Erika havde. Erika er helt normal og forudsigelig, akkurat som alle andre: V

ed siden af Erika, nærmest mig, sad en helt almindelig mand med armen rundt om hendes stoleryg.” Med ét føler hovedpersonen sig ensom igen.

Alt det håb hun havde bygget op for sin egen fremtid og meningen med livet er pludselig væk: “For bare et øjeblik siden ville tanken om Erikas blik, hendes stemme, have gjort mig ør af lykke.

Nu følte jeg mig snydt.” Her kommer det klart til udtryk, at hovedpersonen er tilbage i den fortabte følelse. Erika er altså meget mere end en dygtig balletdanser for vores hovedperson.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu