Indledning
”Foran alteret” er en novelle skrevet af Herman Bang i 1880, som går under den litterære periode det moderne gennembrud, som ligger i årene 1870-1890.

Perioden opstår som afslutningen på romantikken, i takt med Georg Brandes, som var en dansk kritiker som var kritisk overfor guds eksistens og romantikken.

Herman Bang var selv kritiker af kirken og homoseksuel og det var ikke nogen hemmelighed. Homoseksualitet var direkte ulovligt og blev anset som perverst.

Samtiden var nemlig meget præget af Darwins udviklingslære, og homoseksualitet var et brud på denne lære. Ved skiftet fra romantikken til det moderne gennembrud gik man også fra realistisk litteratur til naturalistisk litteratur.

I naturalismen opfattes mennesket som et produkt af naturen, og er derfor ikke et syndigt væsen. Det påvirkes af sine omgivelser, arv og sociale miljø.

Herman Bang blev meget kendt for sin impressionistiske skrivestil, som gik ud på at beskrive ting og begivenheder som de sås og opfattedes i virkeligheden, en livsafbildning – gerne med fiktive personer.

Uddrag
Novellen ”Foran alteret” beskriver en vielse mellem to fiktive personer, Agens Løvenfeldt og Adolf Boeck.

Agnes er ikke forelsket i Adolf, men skal gifte sig med ham, så hun kan redde sin far og familie, da økonomien er i bund og Adolf er en velhaven mand. Novellen starter in medias res, da den starter midt i handlingen.

Dog får vi noget baggrundsviden for hvorfor Agnes skal giftes Adolf i løbet af novellen. Handlingsforløbet er kronologisk, med flashbacks fra hovedpersonerne.

Den er skrevet i Nutid, som bl.a. gør at vi føler os tilstede under vielsen, med undtagelser af, når der er flashbacks, da de er skrevet i datid.

Novellen starter med en ydre personkarakteristik af gommen, som kommer hviskende fra folk i kirken, mens han kommer gående op til alteret. Vi får at vide at han er tredive år, og ikke er så flot. Hvilket er en meget overfladisk beskrivelse.