Dolken | Analyse

Indledning
’Dolken’ er titlen på den psykologiske novelle, som er skrevet af Tove Ditlevsen i 1963 og udgivet i digtsamlingen den onde lykke. Et af Tove Ditlevsens kendetegn er at der oftest ligger en dybere mening bag og at hendes værker er præget af symbolik. Hun belyser emner, hvor vi bliver inviteret bag facaderne og ser hvor det gør ondt. Familiemønstre og ensomhed tematiseres i novellen og ’Dolken’ får en helt anden betydning, end bare et stykke legetøj.

Uddrag
Ægteskabet mellem Esther og faderen, kunne også tyde på at minde om det hans egne forældre havde haft. ”Han havde følt, at de på en dunkel måde var modstandere, og så holdt han med sin far”. For ham selv og Ester, gælder det også at der en vis modstand. Forskellen er bare, at sønnen har taget moderens side.

Julegaven til sønnen er derfor også et forsøg på, at adskille konen og sønnen fra hinanden, så faderen selv kan få et tættere forhold til sønnen. Dog har dolken slet ikke den samme betydning for sønnen, som det har for ham. I modsætning til manden er konen kærlig af væsen. Hun forsøger at beskytte sønnen fra faderens strengheder. Moderens kærlighed til sønnen, anses af faderen som noget negativt. ”Godmorgen, lille skat, sagde hun i en tone, som om han var baby endnu. Hun ødelagde den dreng” (Side 3, linje 36).

Faderen føler sig ensom og bliver misundelig over deres tætte forhold til hinanden. Han så selv sin far som sit forbillede og ønsker at være det samme for sin søn. I stedet skræmmer faderen sønnen og konen væk. ”De havde skabt en verden uden for ham, skønt det udelukkende var i kraft af ham de eksisterede. De var bange for ham og trak sig tilbage fra ham” (side 6, linje 24). Ud fra den frygt som de har til faderen, kan det tolkes som om de lever i et patriarkalsk familiemønster med traditionelle kønsroller. Konen går derhjemme og skænker kaffen, mens faderen drager på arbejde. Miljøet kunne godt passe til den tid som novellen er skrevet i. Det var i 1960’erne stadig normalt at kvinderne gik derhjemme, mens mændene stod for at tjene pengene.

Vi kommer helt ind under huden på faderen og der bliver sat et psykologisk fokus på mandens barndom og hvordan den har påvirket ham fremadrettet. Forklaring på hans forskruede tankegang og måde at agere på, findes i hans barndom. Han har haft en barndom, bestående af en far med en løftet pegefinger og manglende venner. Han har altid haft en følelse af ensomhed i sig, hvilket har resulteret i at han ikke kan omgås i kærlige relationer. Faderens liv har forsat i det samme mønster og er blevet til en ond cirkel for ham. Han har ikke selv været vant til omsorg og kærlighed og ved derfor ikke hvordan han skal udvise det overfor sin egen familie. Dolken bliver i novellen et symbol på faderens barndom og den ensomhed, det har medfulgt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu