Døden i litteraturen | Analyse | Birgitte Tindbæk | 10 i Karakter

Indledning
For os mennesker, der lever i den moderne verden, har døden længe været det sidste tabu. Vi taler ikke om døden, og de færreste har set en død person.

Døden er det eneste sikre i livet, men vi lader, som om den ikke omhandler os. Vi frygter døden, fordi det ikke er noget, vi kender til, da vi ikke helt ved, hvad der vil ske med os, når døden rammer os.

Døden giver angst i manges liv. Det er markant, at døden spiller en lige så stor rolle som kærligheden i litteraturen og kunsten.

Den skønlitteratur er en litteratur, der oftest er fiktiv, det vil sige opdigtede tekster, der omhandler personer og begivenheder

der kommer fra forfatterens fantasi, som på en eller anden måde er forbundet med den virkelig verden.

Forfatternes mål kan være, at de ønsker at skrive om de tabubelagte emner som for eksempel døden.

Men hvorfor har døden en fremtrædende plads i litteraturen? Og hvorfor har vi et behov for at læse om døden?

Uddrag
Hvordan kan litteraturen så bruge døden til at kaste lys på andre problematikker? Og hvorfor er døden et velfungerende virkemiddel til dette? N

år man læser ”Den lille pige med svovlstikkerne” tænker man, at det synd for den lille pige, der er fattig som en kirkerotte, for den stakkels lille pige dørd af kulden.

Eventyrets handling foregår i et grusomt samfund, hvor den lille pige ender med at fryse ihjel nytårsaften. Litteraturen kan på den måde opfordre publikummet til løse problemet med fattigdommen i samfundet.

Døden af en lille pige kan have en stor effekt på at fange læsernes opmærksomhed overfor de sociale problemer.

I den sammenhæng viser det sig, at samfundet har svigtet og forladt pigen til døden. Havde man hørt om en lille pige, der bare fryser og har det dårligt økonomisk, vil man argumentere for, at det kan forandre sig til det bedre.

I den sammenhæng vil døden af den lille pige tvinge os til at tænke, at det er samfundet som helhed der er fejlet.

Vi sympatiserer med døden af den stakkels lille pige, og vi ønsker, at vi kunne hjælpe pigen, dermed er litteraturens tekster, der omhandler døden gode til at sætte social kritik på spidsen, så det kan skabe en forandring i samfundet.

På den ene side kan man anse døden som en frelse. ” Mormoer havde aldrig før været saa smuk, saa stor; hun løftede den lille Pige op paa sin Arm

og de fløi i Glands og Glæde, saa høit, saa høit; og der var ingen Kulde, ingen Hunger, ingen Angst, — de vare hos Gud!”

I den sammenhæng ses døden som en lykkelig slutning, hvor pigen ender sammen med sin mormor, begge er glade og har det godt, da de er hos Gud og har fået en evig frelse.

I døden ser den lille pige de ting hun savnede og manglede i livet, som varme, mad, tryghed og kærlighed.

Døden i eventyret bliver fremstillet som et fredeligt sted, hvor man endelig kan få opfyldt alt det, man ikke fik i livet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu