DHO | Utøya – Anders Breivik og terrorangrebet i Norge

Indledning
Jeg har valgt at beskæftige mig med dette emne, da jeg syntes terrorangreb er ret spændende generelt og eftersom at det er et terrorangreb der har ramt mange unge mennesker på min egen alder og det er så også er sket på Utøya, forholdsvis tæt på Danmark, som gør det ekstra spændende syntes jeg, da det ligeså godt kunne have været sket i Danmark.
Jeg har fået til opgave at redegøre for angrebet på Utøya i 2011, der vil jeg komme mere detaljeret ind på hvad der mere præcist skete den dag. Og derefter vil jeg gå ind og analysere et uddrag af bogen ”jeg lever, far” af Siri Marie Seim Sønstelie, jeg har valgt at det skal være et uddrag fremfor bogen som helhed, idet jeg vil i dybden med det jeg finder mest interessant og til sidst vil jeg diskutere hvilken betydning angrebet fik for det norske samfund efterfølgende.
Jeg har valgt at starte med en redegørelse af angrebet, da det giver et godt indblik til læserne på hvad der skete og hvad denne opgave handler om, her har jeg lagt hovedvægten på, da min analyse er et uddrag fra en bog, hvor man som læser følger en pige som var der under angrebet, teksten har jeg analyseret for at gøre min opgave mere interessant, da man hører historien fra en som selv har været der, det gør det hele mere virkeligt og spændene at læse. Jeg har bla.a benyttet mig af bogen ”jeg lever far”, men jeg forholder mig dog kildekritisk, da det er en pige som fortæller hvordan hun oplevede det hele og man kan nemt komme til at køre historien for meget op, derudover har jeg brugt Fakta link som er udgivet af undervisningsministeriet og så har jeg brugt et par hjemmesidder.

Indholdsfortegnelse
Indledning: 3
Redegørelse: 4
Analyse: 7
Diskussion 9
Konklusion: 10
litteraturliste: 11

Uddrag
Jeg vil redegøre for angrebet på Utøya og Oslo i 2011, med særligt fokus på hvad der præcist skete ude på øen jeg vil herunder og så komme ind på hvem han egentligt er, hvad han blev inspireret af og hvad der skete før Anders Breivik bevægede sig ud på Øen og til sidst vil jeg komme kort ind på hans straf.

Anders Breivik er en mand som blev født i 1979 og voksede op som enebarn hos sin mor i Oslo det er dog kommet frem efter angrebet i 2011, i en bog der omhandler Anders Breiviks Barndom ”Breivik og Barndommen” af Aage Borchgrevin, at han har været udsat for omsorgssvigt, og at man anbefalede anbringelse uden for hjemmet.

I 2009 startede Anders Breivik en virksomhed op, som han kaldte for ”Breivik Geofarm” hvor han derefter opdigtede at han ville bruge den til at etablere et landbrug hvor han ville dyre grøntsager, i 2011 før angrebet lejede han så en gård, som viste sig at være starten på det hele. I maj opkøbte han 6 ton kunstgødning igennem hans virksomhedsnavn, det blev brugt til at fremstille en bombe. Han har i alt brugt 9 år på at planlægge angrebet, i mellem tiden blev han medlem i en skydeklub som gjorde at han fik særlige tilladelser til at komme i nærheden af flere våben.

Det er kommet frem at Anders Breivik var højreekstremistisk islamfjendsk nationalist, han debatterede på mange af de mest højreekstremistiske debatsider på de sociale medier i Norge, han fremstod som om at han var bekymret for Norges og den vestlige verdens vegne, da han mente at Vesten var truet af noget han kaldt kulturmaxismen. Han brød sig ikke om den manglede modstand imod islam og den positive indstilling til multikulturalisme blandt politikkerne, men det vidste man først efter angrebet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu