Den Hemmelige Krig | Noter DHO

Indledning
I min DHO vil jeg snakke om dokumentaren ” den hemmelige krig” som jeg har set, og jeg vil redegøre for Geneve-konventionen.

Jeg vil dernæst analysere dokumentaren “Den hemmelige krig” med fokus på filmiske virkemidler og troværdighed.

Og så vil jeg med udgangspunkt i dokumentaren diskutere Danmarks deltagelse i krigen mod Afghanistan med henblik på Geneve-konventionen.

Filmen handler og fortæller om forholdene vedrørende soldaternes indsats og særligt om de udleverede fanger til Amerikanerne, der behandlede de tilfangetagne i strid med Geneve-konvektionen.

Der har b.la. været meget tvivl omkring danskernes indsats i krigen, var godt nok, og om Danmark overhovedet skulle have deltaget i krigen mod Afghanistan.

Indholdsfortegnelse
Indledning:
Geneve konventionen:
Analyse af den Hemmelige krig:
Diskussion omkring Danmarks deltagelse i krigen
Vurdering:
Litteraturliste:

Uddrag
Geneve konventionen er en regel indenfor militæret, som går ud på at beskytte civilbefolkningen som ikke har noget med selve krigen at gøre.

Geneve-konventionen skal sikre, at civilbefolkningen ikke udsættes for direkte angreb, at sårede kan få behandling hvis de har brug for det

og at krigsfanger kan få nødhjælp og kommunikere med deres familier og at personer, som ikke længere tager del i en konflikt får beskyttelse.

Dog er Geneve Konventionen delt op i forskellige måder og i forskellige kategorier. Men fælles for dem alle er at enhver

der bliver tilbageholdt, uanset vedkommendes status. ifølge Genève-konventionerne som mindstemål skal alle behandles humant, herunder ikke udsættes for tortur eller anden mishandling.

Ift. dokumentaren er det Genevekonvention nr 3, som hedder ” behandling af krigsfanger” der er relevant.

Den hemmelige krig handler b.la. om en række påstande om at de danske soldater ikke overholdt den tredje Geneve-konvention i krigen mod Taliban

og de endda også udleverede fanger til de Amerikanske tropper. I år 2002 sendte Danmark 102 soldater til Afghanistan

med det formål at finde de ansvarlige for terrorangrebet i New York på Worlds Trade Center, som fandt sted den 11.

september 2001. Soldaternes opgave var blandt andet også at nedlukke Al-Qaedas træningslejre, fjerne Taleban-regimet der havde støttet Al- Qaeda

samt at dræbe Osama bin Laden som var gerningsmanden bag hele terrorangrebet. At de ikke overholdt den tredje Genevekonvention er ikke det eneste man ser i dokumentaren

men også spekulationer om at Danmark på forhånd vidste at vigtige dele af konventionen ikke ville blive overholdt, hvilket Anders Fogh kom i dårligt lys for.

Hele den sag kom der mange spekulationer ud af. Det store spørgsmål var ” Vidste Danmark, at USA ikke ville overholde Geneve-konventionerne, og hvorfor ville de ikke overholde den?

USA mente for eksempel ikke at Taliban-medlemmer skulle opfattes som ”soldater” i en krig med store hære, der stod over for hinanden.

Dertil kommer, at det ifølge den 3. konvention er forbudt at afhøre krigsfanger efter en krig, er slut.

Derfor sendte USA fangerne til Guantánamo basen på Cuba. Basen er et amerikansk militært fængsel og stedet har affødt protester fra hele verden.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu