Den Amerikanske Borgerkrig | SSO | 10 i karakter

Problemformulering
Redegørelse for hvad der ledte op til den Amerikanske Borgerkrigen og dens forløb.
Analyse af hvilke interesser de to parter havde i Borgerkrigen.
Vurdering af hvilken betydning Borgerkrigen havde for den sorte befolknings rettigheder i Sydstaterne.

Indledning
Den Amerikanske Borgerkrig fra 1861 til 1865 er nok den enkeltstående begivenhed, der har haft størst betydning for USA´s historie. Det var en konflikt mellem Nordstaterne og Sydstaterne, der kostede mere end 620.000 amerikanere livet.

Den resulterede i slaveritests afskaffelse i USA med næsten 4 millioner afroamerikaners frigivelse. Konflikten er beskrevet i en lang række film og TV- serier fra The Birth of a Nation (1915) over Borte med blæsten (1927) til Nord og Syd (1985).

I forbindelse med opgavens løsning er anvendt bøger, film, hjemmesider og statistik for at give en så mangfoldig beskrivelse af Borgerkrigen og dens konsekvenser. Endvidere citeres en tale af Abraham Lincoln med en kildekritisk vurdering.

Alt dette for at give en så korrekt og nuanceret beskrivelse af Den Amerikanske Borgerkrig, hvorfor den opstod og hvilke konsekvenser, det fik for det amerikanske samfund - særligt den sorte befolknings rettigheder.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Problemformulering:
Redegørelse for hvad der ledte op til den Amerikanske Borgerkrigen og dens forløb.
Analyse af hvilke interesser de to parter havde i Borgerkrigen.
Vurdering af hvilken betydning Borgerkrigen havde for den sorte befolknings rettigheder i Sydstaterne.
Konklusion
Litteraturliste
- Bøger:

Uddrag
Inden den Amerikanske Borgekrig bestod unionen af 34 stater. De 11 Sydstater, der meldte sig ud af Unionen og dannede Konføderationen, bestod fortrinsvis af landbrugsområder dommineret af store bomuldsplantager med slavedrift.

Nordstaterne derimod var et industrialiseret samfund præget af byer. I 1861, ved Borgerkrigens udbrud, var der ca. 22 millioner indbyggere i Unionens 23 stater, og de havde 85 % af landets fabrikker.

Heroverfor stod 11 Konfødererede Stater med en befolkning på kun 9 millioner, hvoraf var 3,5 million slaver .

Både i Nord- og Sydstaterne var man præget af Thomas Jeffersons tanker. I Nordstaterne lagde man vægt på Uafhængighedserklæringen fra 1776, hvori der blandt andet står ”that all men are created equal”.

I Sydstaterne lagde man derimod vægt på Jeffersons ”Kentucky and Virginia Resolutions” fra 1798 og 1799, der fastlår staternes rettigheder til selv at bestemme .

I Sydstaterne skabte diskussionen om afskaffelse af slaveriet bekymring ikke kun for de økonomiske konsekvenser, men også på en racemæssig ligestilling.

I Nordstaterne var der udtrykt ønske om, at der skulle være lighed mellem alle mennesker, uanset race og farve. Dette skabte bekymring i Sydstaterne, hvor den fremtrædende politiker, borgmester, dommer, mm., E. S.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu