Indholdsfortegnelse
Formål:
Teori
Hypotese:
Materialer:
Fremgangsmåde:
Resultater
Databehandling:
Diskussionsdel:
- Du har herved bestemt din fænotype. Hvilke(n) genotype(r) kan du have?
- Lav et tælletræ for den eller for en af dine genotyper i ABO og Rhesussystemet se figur 261 i bog( idin gamle bog s193)
- Er blodtyper miljøpåvirkelige egenskaber eller er de upåvirkelige af miljøet(Miljøstabile)?
- Hvad forstås ved en universaldonor? Hvilken blodtype, geno- og fænotypisk har sådan en person?
- Nogle kan modtage blod fra alle blodtyper. Hvilken blodtype har man så genotypisk?
- Hvilke komplikationer er der, når en Rhesus neg. kvinde er gravid med et Rhesus pos. barn, og hvordan kan man forhindre, at hun danner antistoffer efter en fødsel.
- Hvad kræves af en donor?- på bloddonor.dk kan man finde materiale til besvarelse af spg. 12+13
- Beskriv hvad blodet bruges til og om der evt. er bivirkninger.
- Besvar følgende spørgsmål til artiklen: Ny forskning: enzymer gør ABO-typerne ens:
a) Redegør for processen, der omdanner alle blodtyper til 0.
b) Vurder fordele og ulemper ved metoden.
Konklusion:

Uddrag
Vi mennesker har alle forskelligt blod. Der er mange blodtypesystemer til at bestemme, hvilken blodtype man har, men de to mest hyppige blodtypesystemer er AB0 blodtypesystemet og Rhesus blodtypesystemet.

De forskellige blodtyper er karakteriseret ved, at der findes nogle særlige antigener på overfladen af de røde blodlegemer. Derfor bestemmes de forskellige blodtyper ud fra påvisning af typen af antigener i blodet.

Antigenerne er genetiske bestemt, og består af både proteiner og kulhydrater. Antigenernes formål er at signalere til kroppens immunforsvar at cellen hører til i kroppen, sådan immunforsvaret ikke angriber cellen og nedbryder den.

AB0-systemet er defineret ud fra antallet af antigener et menneske har. Du kan enten have nul, en eller to antigener.

De to slags antigener er antigen A og antigen B. Der er fire forskellige blodtyper er A, B, AB og 0, da et blodlegeme enten kan have antigenA på ydersiden, antigen B på ydersiden, både antigen A og antigen B eller ingen antigener.

---

Du kan aflæse, hvad ens blodtype er ud fra et Eldonkort. Ved aflæsning af ens blodtype ser du, om der er en tilstedeværelse eller et fravær af agglutination.

Blodtypekortet består af et Anti-A, Anti-B, Anti-D og kontrolfelt. Felt Anti-A består af antistof A og felt Anti-B består antistof B og Anti-D består af antistof D, samt et kontrolfelt uden antistoffer.

Kontrolfeltet sikre at blodet ikke reagerer med noget andet. Hvis der sker en reaktion i kontrolfeltet er testen ubrugelig.Blodet vil agglutinere, hvis et antistof reagerer med tilsvarende antigen.