Analyse | Mette Frederiksen

Indledning
Uanset hvem du er, hvordan du ser ud, hvilket køn du har og hvor du er fra, så har du menneskerettigheder. Menneskerettigheder er noget vi alle har ret til, og som ikke kan blive taget fra os.

Det er rettigheder som religions-, ytrings- og foreningsfrihed. Også selvom du er et barn har du rettigheder, såsom at have ret til at gå i skole og ret til ikke at blive udsat for vold og overgreb.

At tage disse rettigheder fra børn er ulovligt. Alligevel oplevede drengene fra børnehjemmet Godhavn en så massiv umenneskelig behandling, at det satte ar for livet.

Netop det taler statsminister Mette Frederiksen om i sin tale, da hun giver en offentlig undskyldning til godhavnsdrengene.

Uddrag
Mette Frederiksen henvender sig direkte til modtageren da hun benytter sig af ord som jeg, dig, i og vores.

Det at hun vælger at sige dig i stedet for dem, og du i stedet for De gør at talen bliver mere personlig.

Det gør at hun kommer i kontakt med modtageren under talen. Hun siger i sin tale: ”For nogle år siden gav jeg dig, Poul Erik, et løfte, som du gav videre til godhavnsdrengene”, her prøver Mette at skabe en direkte kontakt til dem som det er gået ud over.

Mette Frederiksen argumenterer i sin tale for, at det er statens skyld at drengene er blevet svigtet og overgrebet.

Det gør hun fordi, at der ofte er forbundet kraftige følelser når det vedrører svigt og overgreb i en så voldsom grad.

Derved appellerer hun til patos, for at få modtageren til at forstå hvor barsk det har været. Mette benytter sig af patos igen da hun siger: ”Jeg har selv forsøgt at se filmen to gange. Men kunne ikke” (l. 33, s. 2).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu