Analyse af 1. maj-tale 2017 | Mette Frederiksen

Indledning
Mette Frederiksen har siden år 2015 været partiformand for Socialdemokratiet, og hvert år siden har hun i denne rolle holdt en tale til arbejdernes internationale kampdag d. 1. maj. Denne kampdag har alle dage handlet om at styrke arbejdernes vilkår, og det, der dannede grund for dagen, var da også danskernes krav om en 8-timers arbejdsdag.

Især Socialdemokratiet går ind for arbejdernes vilkår, og generelt for lighed og retfærdighed i landet. Dette fremhæver Mette Frederiksen med hendes tale til arbejdernes internationale kampdag. I 1. maj-talen hører vi bl.a., hvordan Mette Frederiksen vil styrke Danmark og sikre, at Danmark vil forblive det Danmark, som vi kender.

Det gode velfærds- samfund hvor de stærke løfter de mindre stærke. Dette sikres ikke ved en borgerlig regering, og der- for skal vi stemme på Socialdemokratiet. Sådan prøver i hvert fald Mette Frederiksen at sige det til vælgerne på arbejdernes internationale kampdag 2017.

Uddrag
Jeg vil i denne analyse fokusere på sprog og kommunikation ved bl.a. at inddrage ciceros penta- gram og nævne nogle af de retoriske virkemidler, Mette Frederiksen bruger. Slutteligt vil jeg komme med min vurdering samt en konklusion af talen.

Da talen er holdt flere steder i landet i forbindelse med arbejdernes internationale kampdag, er modtageren først og fremmest arbejdere fra hele Danmark. I dag dækker begrebet ”arbejder” dog snarer en politisk gruppe end en egentlig samfundsklasse.

Mette Frederiksen taler derfor til folk, der i forvejen er enige i hendes politik, hvilket hun selv er bevidst omkring.

Dette kan bl.a. ses på hen- des store skel mellem den borgerlige regering og talens lyttere: ”Løkke Rasmussen og Anders Samu- elsen har fundet den store kærlighed i den gammeldags, klassiske, borgerlige økonomiske politik. [...] Færre ting skal løses i fællesskab.”

Polariseringen øges ved den efterfølgende anafor: ”Har vi hørt det før? Ja, det har vi. Og har vi udfordret det før? Ja, det har vi. Og vil vi gøre det igen? Ja – det vil vi.”, hvorved også fællesskabsfølelsen mellem tilhørene og Socialdemokratiet styrkes med et ”vi”, der omfavner alle, der er politisk uenige med regerings politik.

Denne splittelse, der er et fremtrædende og gentagende element i talen, kan kun anvendes, når modtageren i forvejen er enige med afsenderen, da den ellers ville resultere i, at uenige lyttere konsekvent ville holde op med at lytte til resten af talen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu