Analyse af Dronningens nytårstale 2018

Indledning
Dronningens nytårstale er en stor begivenhed for mange mennesker i Danmark, familier samles hvert år hjemme i sofaen med et glas champagne og en skøn nytårsfest i vente. Personligt ser jeg Dronningens nytårstale hvert år, den er en naturlig del af nytårsaften, som ikke kan undværes.

Jeg har både set talen som lille med min familie, og de sidste par år har jeg set den med mine venner og veninder.

Majestætens nytårstale som tradition strækker sig helt tilbage til 1880, hvor Christian d. 9, holdt sin såkaldte ’’skåltale for fædrelandet’’. Nytårstalen er gennem årene blevet en tradition i mange danske hjem.

Som Christian d. 9 kaldte den, ’’skåltale for fædrelandet’’, er nytårstalen en tale hvor man hovedsageligt lovpriser Danmark, derudover kommer man også ind på diverse tragedier og katastrofer, som har taget plads i det forgangene år.

Uddrag
Den årlige nytårstale hører under genren ’’lejlighedstale’’. Lejlighedstalen er ofte knyttet til begivenheder, og derfor bruges den til at sige noget om nuet. Talen bruges ofte til at udtale ros eller kritik, og ikke som f.eks. den politiske tale, som ofte forsøger at overbevise modtageren om noget.

Generelt bygger lejlighedstalen hovedsageligt på Patos. Patos er når taleren forsøger at appellere til modtagerens følelser, som man kender det fra f.eks. indsamlinger til børn i Afrika.

Dronningens nytårstale 2018 bygger hovedsageligt på patos, hun forsøger at appellere til vores følelser ved at tale om ting, som er rigtig væsentlige for næsten alle mennesker i hele Danmark.

Hun kommer både ind på noget omkring omtanke ,’’Jeg kan godt frygte, at eftertanken og omtanken bliver klemt og glemt’’ (s. 1, l. 19), at behandle hinanden godt, ’’Man skal give sig til at mærke, om en ven er ked af det’’ (s. 1, l. 36), fællesskab, ’’Vi har alle et ansvar for fællesskabet. Det er selve vort samfunds rødder’’ (s. 2, l. 46) og livet generelt, ’’Livet bringer både sorger og glæder’’ (s. 3, l. 84). Udover patos ligger der også noget etos i talen.

Ved etos forstås, at man forsøger at opbygge en troværdighed, så afsender fremstår troværdig over for modtageren.

Dronningens status og personlighed gør, at vi har respekt for hende som person, stoler på hende, og får lyst til at lytte med. Men også det, at dronningen selv sidder og fremføre talen på direkte tv, gør troværdigheden større, end hvis man selv sad og læste talen, eller fik den læst op.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu