Indledning
’Kvinden skulle være jomfru indtil ægteskab, hvor manden måtte have sex før ægteskab’, var en ganske normal og accepteret holdning i 1800-tallet.

I det moderne gennembrud var dette dog blevet til en diskussion, hvor flere forfattere mente, at kvinden også må udleve deres seksuelle drifter før ægteskab.

Tekster under det moderne gennembrud udnytter netop den her diskussion, som blev kaldt for sædelighedsfejden. Det bliver fremvist i novellen ’Aftenvisiter’ af Peter Nansen fra 1883.1

Novellen omhandler Karsten som er forlovet med Charlotte. Men ved siden af det har han også en elskerinde ved navn Mary.

Han lever det her dobbeltliv, hvor han en aften inviterer sin elskerinde på besøg, men pludselig dukker Charlotte uventet op, inden Mary er ankommet.

Karsten finder så på undskyldninger for at få hende væk og det lykkedes lige i sidste øjeblik. Mary kommer på besøg hjem hos Karsten.

Charlotte ser gennem et vindue Karsten og hans nye elskerinde, hvor hun opdager Karstens utroskab. Charlotte lægger så et brev til Karsten morgen efter, hvor hun skriver, at hun forlader ham.

Uddrag
Til sidst i novellen har Charlotte udviklet sig til en kvinde, der slet ikke har brug for løgne og Karsten. I brevet hvor hun skriver til Karsten, kommer hendes stærke personlighed frem.

Hun reflekterer over alt det Karsten har fortalt hende, og hun fortæller ham, at det er slut. Hun gider ikke flere løgne, så hun fortæller Karsten direkte, at han ikke skal skrive et brev igen

”Jeg modtager intet Brev fra Dig; jeg fodrer, at Du skaaner mig for nye Løgne.”. Man kan sige at Charlotte er den eneste, der gavner af denne situation, da hun lærer nye ting og udvikler sig

hvor Karsten og Mary bare forsætter deres måde at være på. Karsten i teksten bliver fremstillet, som en mand, der godt kan lide at more sig.

Han er en rigtig scorekarl, som er ligeglad med sex før ægteskab. Han er egoistisk, og forfatteren prøver at fremvise hvordan nogle mænd tænkte under det moderne gennembrud.

Det moderne gennembrud handlede netop at fremvise realiteten i Danmark, og det gør forfatteren med aftenvisiter.

Teksten foregår over en kronologisk tidslinje. Vi lærer om Karsten og hans nabo, og så kommer Charlotte uventet hjem hos Karsten.

Så kommer Mary forbi, og Karsten smider Charlotte væk, og så slutter teksten morgen efter, hvor Karsten læser Charlottes brev.

Tekstens vendepunkt er når vi lærer, at Charlotte har opdaget Karsten i hans løgne. Først når man læser teksten, så tror læseren, at Karsten faktisk har formået at slippe væk uden at blive opdaget

men det lærer vi så om morgen, at det har han ikke. Novellen strækker sig cirka over en nat, altså fra aften til morgen.

Novellen slutter åbent i forhold til Karsten og Marys fremtid, men vi ved, at Charlotte ikke er en del af Karstens liv mere.

Teksten forløb starter med at være orden. Karsten har gjort klar til Mary, og alt går vel. Så kommer kaos, hvor Charlotte pludselig dukker op, og skaber tekstens konflikt.

Læseren tror så der er orden igen, når Charlotte forlader, men morgen efter, opdager vi, at Charlotte har opdaget Karsten i at være utro.