Indledning
I Danmark har vi ytringsfrihed, og man kan ikke blive straffet for noget man siger, medmindre det er truende.

De fleste af os kender dog ordsproget ”tænk før du taler”, og har ofte prøvet at have en holdning til et emne, men uden at turde italesætte denne holdning, da man ofte tænker på konsekvenserne ved dette.

Men står det ikke i kontrast til ytringsfrihed? Og burde man tænke mere over konsekvenserne ved det, man siger eller udtrykker?

Da jeg var 12 år gammel, gik jeg i Tivoli Friheden i Århus med min far. Vi gik forbi en tilsyneladende helt tilfældig mand, som dog var efterfulgt af 2 andre mænd, der gik et par meter bag ham.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
De 14 forfattere Birgithe Kosovic, Elsebeth Egholm, Nis Jakob, Ulrikka Strandbygaard, Niels Brunse, Henrik Dahl, Rune T. Kidde

Nicolaj Stochholm, Erling Jepsen, Kim Leine, Inge Pedersen, Bente Scavenius, Alen Meskovic, Sven Holm og Martin Sundstrøm underskrev i 2013 et manifest for ytringsfrihed

efter der blev lavet et attentatforsøg på islam-kritiker, journalist og forfatter Lars Hedegaard. I dette manifest står der blandt andet

at ”Tanken raffineres af modstand og kritik, og det er gennem dette, vi udvikler os som medmennesker og borgere.

Derfor insisterer vi på nødvendigheden af, at alle synspunkter kommer til orde, og anser den ubehagelige samtale som et bevis på, at demokratiet fungerer.”

I denne paragraf står der, at den måde mennesker og menneskers tankegang bliver forfinet, er gennem modstand og kritik, og at det derfor er vigtigt, at der er ytringsfrihed.

Dette er jeg enig i, dog mener jeg, at det ikke er alt man har ret til at udtale sig om, hvis man ikke har muligheden for at sætte sig 100% ind i samtaleemnet, som i dette tilfælde er Muhammed-tegningerne.

I manifestet er de dog uenige i min holdning, og de mener at man kan udtale sig om blandt andet kulturer og ideologier som man ikke selv tilhører:

” Vi fordømmer det udynamiske kultur- og menneskesyn og brugen af det som argument for, at man ikke kan eller bør kritisere kulturer, ideologier mv. eller disses tilhængere, hvis man ikke selv tilhører eller støtter dem.” J