Vi er røde vi er hvide” og DF-Plakaten | Analyse af sangen

Indledning
Baggrunden for sangen ”Vi er røde vi er hvide” skal ses i lyset af at det danske fodboldlandshold, havde kvalificeret sig til VM-slutrunden i 1986, som blev afholdt i Mexico. Sangen er skrevet af Michael Bruun og Jarl Friis Mikkelsen, mens den er blevet produceret af Henrik Bødtcher.

Før i tiden har Jarl Friis Mikkelsen været med til at skrive slutrundesangen to år forinden, til EM- slutrunden i 1984, så det er ikke et uvant område for sangskriveren der står bag ”vi er røde vi er hvide”. Sangen blev et kæmpe hit blandt det danske folk, det skete blandt andet på baggrund af, at herrelandsholdet var med til at indspille sangen.

Det at ”folkeheltene”(som mange folk så herrelandsholdet være) var med til at indspille og synge sangen, gjorde udslaget for, at ”Vi er røde vi er hvide” er en af de mest populære, hvis ikke den mest populære slutrunde sang gennem tiden.

Uddrag
Man kan man sammenligne de to værker ”Vi er røde vi er hvide” og ”DF-Plakaten” med hinanden på flere punkter. Ved at sammenligne de to værker med hinanden er der både ligheder, men også specielt store forskelle.

En af de skelsættende ligheder er, at både ”Vi er røde vi er hvide” og ”DF- plakaten” har deres hovedfokus i at stille Danmark i det bedste lys, og få det til at fremstille som værende noget vigtigt og af stor betydning. Begge værker vil have folket i fokus, hvilket specielt kommer til udtryk i ”vi er røde vi er hvide”, mens ”DF-plakaten” har fokus på det som kan være en trussel mod landet og folket.

Sangen er også meget mere idyllisk end plakaten. Sangen fremhæver alt det gode og perfekte ved Danmark, mens Plakaten ikke rigtig sætter fokus på det idylliske i det at være dansk, men at det er bedre end alternativet.

Et værk fra romantikken som DF-Plakaten kan perspektiveres til er C.A. Lorentzens maleri fra 1809, der viser Dannebrogs fald fra himlen i forbindelse med slaget ved Lyndanisse i 1219. I maleriet er det nemlig også Dannebrog som er i fokus og er det dominerende i billedet, det er det som er det mest iøjnefaldende ligesom det er tilfældet med det danske flag på plakaten.

Under Dannebrog som falder ned fra himlen, står alle de tapre soldater, som kan sammenlignes med nutidens danske folk. De har kæmpet for flaget, og nu skal dets værdier bevares for hver en pris.

Til højre i billedet står generalerne, samt biskopperne og skuer på dannebrog, hvilket kan sammenlignes med EU som kigger på Danmark, om hvad de kommer til at foretage til af valg til afstemningen. Man kan argumentere for at begge værker er mest ekstrem nationalistiske i deres udformning.

Både plakaten og billedet prøver at fortælle at Danmark er modstanderen (i plakaten er det EU, mens det i maleriet er Esterne) overlegen. Der bliver ikke vist nogen særlig form for tolerance overfor de andre, hvilket er en af de primære grunde til at begge er bygget op omkring ekstrem nationalisme.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu